Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, 'Kentsel dönüşümde amacımız 2023 yılına derece hep 6,5 milyon serbest birimin dönüşümünü tamamlamaktır' dedi.

Ceylan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un 2012'de yürürlüğe girmesiyle kentsel tahavvül çalışmalarının hızlandığını, 2014 yılı sonu bakımından da 81 ilin tamamında dönüşümün başlatıldığını söyledi.

Kentsel dönüşümün asliye amacının gayrisıhhi ve itimatsız çatı stokunun yenilenmesinin birlikte kentlerin yeşil, içtimai teçhizat alanları, altyapısı ve muvasala sistemleriyle sağlıklı, emniyetli ve yaşanabilir kentlerin yapılması bulunduğunu anlattı.

Bu amaçla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kendisine kentsel tahavvül çalışmalarında yerel idarelerle teşrikimesai içre yurt genelinde muhtelif planlar yürüttüklerinden bahseden Ceylan, '47 değişik ilimizde Bakanlar Kurulu kararıyla 178 riskli düzlük duyuru edilmiştir. Bu bölgelerde mevcut çatı sayısı 189 bin 649, bu yapılarda mevcut serbest ünite sayısı 407 bin 902, durma fail kişi büyüklüğü ise 1 milyon 214 bin 505 kişidir' niteleyerek konuştu.

'1 bilyon 870 milyon teklik kaynak'

Bugüne derece 110 bin 390 serbest departman içeren 38 bin 575 riskli yapının yıkıldığını vurgulayan Ceylan, bu vakte derece kentsel tahavvül emekleri kapsamında yurt genelinde 1 bilyon 870 milyon teklik eşme kullanıldığını bildirdi.

'Kalkınmanın uğrunda ehemmiyetli ortak engel'

Yaşanan saf afetler ve sonra karşılaşılan problemlerin, sürdürülebilir kalkınmanın uğrunda ehemmiyetli ortak bariyer yapılanma ettiğine dikkati çekici Ceylan, 'Bu sebeple mekansal planlama sürecinde, kıyamet tehlikelerini dikkate alan, sürdürülebilir ve yaşanabilir alanlar yaratmaya çevrilmiş icraat yapılması bakanlığımızın anne hedeflerindedir' biçiminde konuştu.

Kaynak: AA