Diyarbakır'ın Yenişehir İlçesi Şehitlik semtinde geçen 23 Temmuz günü trafik kazası tutanağı tutan trafik polisi Tansu Aydın'ın şehit edilmesi, Ali Karahan'ın ise yaralanması eylemine ilişkin soruşturma tamamlandı. Soruşturmayı yapan savcı, suça sürüklenen çocuklardan tutuklu A.Ç. (17), Y.K., (16), M.C.B. (16) ve M.A. (17) ile tutuksuz H.K. (16) ve kız çocuğu N.A. (16) hakkında 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma', 'Tasarlayarak öldürme' ve 'Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmeye teşebbüs' suçundan iddianame hazırlandı. İddianamede A.Ç., Y.K., M.C.B., M.A. ve H.K'nın 60'ar yıla kadar, eyleme yardım ettiği iddia edilen kız çocuğu N.A.'nın ise 34 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

MAYTAP ATIP, ATEŞ ETTİLER

İddianamede Suruç'ta meydana gelen bombalı saldırının ardından terör örgütü güdümünde yayın yapan internet sitelerinden eylem çağrısı yapıldığı vurgulandı. Olay günü Şehitlik semtinde kaza ihbarı yapıldığını belirten savcı, ihbar üzerine trafik ekibinin olay yerine gittiğini kaydetti. Olay yerinde Yenişehir Belediyesi'ne ait çöp kamyonunun park halindeki bir araca çarptığını ifade eden savcı, polislerin işlem yaptıkları sırada sokak arasına maytap atıldığını ve polislere 5-6 el silahla ateş edildiğini vurguladı. Saldırıda polis memuru Tansu Aydın'ın şehit edildiği, Ali Karahan'ın yaralandığını vurgulayan savcı, zanlı A.Ç.'nin operasyonla yakalandığını belirtti. A.Ç.'nin eylemle ilgili polise bilgi verdiğini ve saldırıyı arkadaşları H.K. ile M.A.'nın planladığını anlattığını belirten savcı, bu doğrultuda diğer çocukların yakalandığını vurguladı. A.Ç.'nin silahları temin eden ve ateş eden M.A. H.K.'yı teşhis ettiğini kaydeden savcı, diğer çocuklar Y.K. ve M.C.B.'nin de olay yerinde bulunduğunu söyledi.

POLİSE ATEŞ ETTİLER

Olaydan sonra yakalanan A.Ç. iddianameye yansıyan ifadesinde, "Olay günü Şino olarak bildiğim kişi Kobani için toplantı yapacağımızı söyledi. Bir kahveye gittik. Y.K., H.K. ve M.C.B. de oradaydı. Şino polislere eylem yapacağımızı söyledi. Polislere ateş edilirken ben oradaydım. Polislere Şino ve H.K. ateş etti. Silahları Şino getirdi. Eteş edilirken polisler yolun karşısında oturuyordu. 'Biz bunlara çevirme yapıp ateş edeceğiz, daha sonra kaçacağız' dediler. Ateş ettikten sonra kaçtılar. Ben de kaçıp eve gittim. Ağabeyimin yanına giderken polis beni yakaladı. Olay sırasında bende silah yoktu. Beni eylem yapmak için çağırmışlardı. Ben polislere ateş etmedim. Kaza yapan kamyonun arka tarafındaki sokaktan polise ateş ettiler ve aynı sokaktan kaçtılar" dedi.

ÇÖP KAMYONU SÜRÜCÜSÜ BİR AN ÖNCE UZAKLAŞMAK İSTEDİ

Diğer çocukların suçlamaları reddettiğini belirten savcı, iddianamede arabasına çöp kamyonu çarpan M.Ü.'nün ifadesine de yer verdi. Olay günü Yenişehir Belediyesi'ne ait çöp kamyonunun kendi aracına çarptığını belirten M.Ü., "Çöp kamyonu sürücüsü anlaşma teklif etmeden polis çağrılmasını istedi. Polis geldiğinde bir an önce uzaklaşmak istedi. Çöp kamyonu sürücüsünün ayrılmasından hemen sonra polislere silahlı saldırı oldu. Bir kişinin polislere ateş ettiğini gördüm" dedi.

EL VE YÜZLERİNDE ANTİMON ELEMENTİ TESPİT EDİLDİ

İddianemede suça sürüklenen çocuklardan alınan el ve yüz svaplarının incelenmesine ilişkin kriminal rapora da yer verildi. Raporda A.Ç., M.C.B., Y.K. ve N.A.'nın el ve yüzlerinde atış artıklarında bulunan Antimon elementi tespit edildiği belirtildi. Çocukların Şino lakaplı M.A.'nın talimatı ile saldırıdan önce toplanarak planlı şekilde eylem kararı aldıklarını belirten savcı, çocukların bu karar doğrultusunda temin edilen silahlarla olay yerine gittiğini vurguladı.

SAVCI:EYLEMİ PKK VE YDG-H YAPTI

Yaşı büyük olduğu için soruşturması ayrı yürütülen çöp kamyonu sürücüsü M.D.'nin park halindeki araca çarptığını ve çarptığı araç sürücüsü ile anlaşmaya yanaşmayarak olay yerine polis çağırılmasını istediğini kaydeden savcı, polislerin geldiği sırada şüpheli M.D.'nin tedirgin tavırlar sergilediğini vurguladı. M.D.'nin olay yerinden ayrılmasından hemen sonra saldırının gerçekleştiğini vurgulayan savcı, eylemin PKK/KCK terör örgütü ve YDG-H tarafından planlandığını ifade etti. Eylemin vahim nitelikte olmasından dolayı 'Devletin Bölünmez Bütünlüğünü ihlal' suçunu da oluşturacağını belirten savcı, suça sürüklenen çocukların bu doğrultuda yargılanmasını istedi. İddianame Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilirken, yargılamanın önümüzdeki günlerde başlayacağı belirtildi.
Felat BOZARSLANDoğan Haber Ajansı