KAYITLAR MÜFETTİŞLERE VERİLMEDİ Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Şubat 2007 tarihindeki grup konuşmasında “31 ülkeden kayıt geldi. 38 milyar dolarlık (53 milyar lira) kaçakçılık var. Henüz 17 ülkeden de kayıtlar gelmedi” sözlerinin üzerine 26 müfettiş ve kontrolör kaçakçılığın peşine düştü. 4 yıl boyunca çalışan müfettişler Erdoğan’ın açıkladığı kayıtlar kendilerine ulaştırılmadığı için kaçakçılığın izine rastlayamadı.

67 RAPOR DÜZENLENDİ AMA SONUÇ YOK Dış ülkelerden gelen kayıtların verilmediği, müfettiş raporlarına “kayıtların temin edilemediği” cümlesiyle yansıdı. 4 yıl boyunca 67 rapor düzenlendi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın 2007’de 38 milyar dolarlık akaryakıt kaçakçılığından söz ettiğini ve bunun izini sürdüklerini açıkladığını belirterek bu dosyanın kapatıldığını duyurmuştu.

Cumhuriyet, Kılıçdaroğlunun gündeme getirdiği kapatılan akaryakıt kaçakçılığı dosyasının raporlarını açıklıyor

53 milyar liraya ne oldu?

© Başbakan Erdoğan, ‘31 ülkeden kayıt geldi, 38 milyar liralık kaçakçılık var’ dedi. 26 müfettiş ve kontrolör, 4 yıl boyunca çalıştı, ancak kaçakçılığın izine rastlayamadı. Müfettiş raporlarında, “kayıtların temin edilemediği” vurgusu yapıldı. Bu durumda, Erdoğan’ın açıkladığı kayıtların müfettişlere ulaştırılmadığı ortaya çıktı.

İLHAN TAŞCI

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlunun Başbakandan neden kapatıldığınınaçıklamasını istediği 38 milyar dolarlık (53 milyar TL) akaryakıt kaçakçılığı dosyasına Cumhuriyet ulaştı. 26 müfettiş ve kontrolör, 4 yıl boyunca çalışıp 67 rapor düzenledi. Başbakan Tayyip Erdoğanın 31 ülkeden aldıkları yanıtla hesapladığını söylediği 38 milyar dolarlık akaryakıt kaçakçılığının izine rastlanılmadı. Dış ülkelerden gelen kayıtların müfettişlere verilmediği ortaya çıktı. Müfettiş raporlarında, kayıtların temin edilemediği vurgusu yapıldı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Tayyip Erdoğanın 2007 yılındaki grup toplantısında 38 milyar dolarlık akaryakıt kaçakçılığından söz ettiğini ve bunun izini sürdüklerini açıkladığını belirterek bu dosyanın kapatıldığını duyurdu. Başbakan Erdoğan ile ana muhalef lideri Kılıçdaroğlunu karşı karşıya getiren kaçakçılık olayında süreç şöyle gelişti:

Başbakan Tayyip Erdoğan partisinin 13 Şubat 2007 tarihindeki grup konuşmasında, şunları söylemişti:

Dış Ticaret Müsteşarlığımız, petrol ithal ettiğimiz 48 ülkeden kayıtlar istedi. Bu ülkelerin 3linden cevap geldi. Bu kayıtları ülkemiz kayıtlarıyla karşılaştırdık ve çarpıcı sonuçlara ulaştık. 31 ülke diyor ki, Türkiye bizden, son 2.5 yıl içinde, 28 milyar dolarlık petrol ithal etti. Buradaki kayıtlara göre ise bu 31 ülkeden aynı dönemde ithal edilen akaryakıt miktarı sadece, lütfen dikkat 9.3 milyar dolar. Arada tam 18.7 milyar dolarlık bir fark var. ÖTV, KDV ve EPDK payını eklediğiniz zaman, bu fark, 38 milyar dolar seviyesine çıkıyor. Henüz 17 ülkenin kayıtlarını almış değiliz, bunlar da geldiği zaman, aradaki fark daha da büyüyecek...

67 rapor düzenlendi

Başbakanın bu açıklamaları üzerine, 8 Gümrük Müfettişi, 8 Gümrükler Genel Müdürlüğü Gümrük Kontrolörü, 6 Gümrük Muhafaza Kontrolörü, 4 Gümrükler Kontrol Genel Müdürlüğü Kontrolörü olmak üzere 26 soruşturmacı görevlendirilerek, kaçakçılığın peşine düşüldü. Denetim elemanları 4 yıl boyunca çalıştı ve 67 ayrı rapor hazırladı. Raporlar bir dosya havuzuna alındı ve 7 Ocak 2011 tarihinde Gümrük Başmüfettişi Cemil Emrenin imzasıyla ulaşılan sonuçlar değerlendirildi.

Raporda, Gürcistan, İspanya ve Yunanistandan yapılan sevkıyatlar ile ilgili olarak çalışmaların tamamlandığı belirtilerek, Fransadan yapılan sevkıyatlar ile ilgili olarak AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünce Fransa Gümrük İdaresinden daha önce almış oldukları yazıda belge saklama süresinin 3 yıl olduğunun ve zamanaşımı süresinin gerekçe gösterilerek bu tür taleplere cevap veremeyeceklerinin belirtilmiş olduğundan yurtdışı araştırmasının yapılamadığı, mevcut bilgiler ve belgeler ışığında herhangi bir suç unsuruna rastlanılmadığısaptaması yapıldı.

Raporda, Türkiyede faaliyet gösteren dağıtım şirketlerinin ithalat rakamları ile yurtdışında tespiti yapılan sevkıyat miktarlarının karşılaştırılması amacıyla yurtdışı araştırılmasına başvurulduğu, İspanya, Fransa, Gürcistan, Letonya, Yunanistan ve Romanyadan istatistiki ve genel bilgilerin temin edildiği, elde edilen bilgilere göre dağıtım şirketleri ile diğer bazı şirketlerin akaryakıt ve türevlerinin ithalatlarında toplam 1 milyon 118 bin ton farkının istatistiki olarak ortaya çıktığı belirtildi. Raporun sonuç bölümünde, bazı bilgi ve belgelerin müfettişlerce temin edilemediğine dikkat çekilerek, şöyle dendi: ... Düzenlenen 67 adet soruşturma-inceleme-basit-teklif raporlarından, akaryakıt kaçakçılığı konusunda daha sağlıklı veriler temin edilip kaçakçılığın da ne şekilde yapıldığı hususları göz önünde bulundurularak bu durumların ortadan kaldırılması ve engellenmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınması ve eksikliklerin giderilmesi, kurumlar arasında koordinasyonun sağlıklı şekilde sağlanması, istatistiki verilerin düzenli, uyumlu ve tam olarak oluşturulması, bu konularda gerekli çalışmaların sistematik biçimde yapılarak gerekirse mevzuat düzenlemesine gidilmesi...


Cumhuriyet