Kocaeli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, 5199 sayılı yasada yapılması düşünülen değişikliğe ilişkin, belediyelerin hayvan işinden el çektirilerek doğrudan Başbakanlığa bağlı yeni bir kurum oluşturulması gerektiğini bildirdi.

Kocaeli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Tbmm'de görüşülecek olan ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılacak değişiklikleri kapsayan yasa tasarısının, sahipli, sahipsiz bütün hayvanları felaketin eşiğine getireceği ileri sürüldü.

Yasa tasarısında, "sahipli ve sahipsiz hayvanların, belediye sınırları içinde veya dışında başıboş bırakılmasının yasaklandığı, sokaktaki hayvanların toplanıp, aşılanıp, kısırlaştırıldıktan sonra doğal hayat parklarına götürülmesinin öngörüldüğü, evdeki sahipli hayvanların türüne, sayısına her an sınırlama getirilmesinin düzenlendiği, hayvan deney sertifikası ile deneyin önünün açıldığı, sayılan tehlikeli köpek ırklarının barınaklara teslim edilmesi gerektiği" konularında düzenlemeler getirildiği ifade edildi.

5199 sayılı yasanın 4/a maddesinde, "Hayvan eşit doğar ve yaşama hakkına sahiptir" düzenlemesinin yer aldığı vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

"Geldiğimiz noktada, hayvanlarımızın yaşamları ve hakları, ellerinden alınmak üzeredir. 2004 yılından bugüne 8 yıldır yürürlükte olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, yetkili merci belediyeler tarafından beceriyle uygulanamadığı görülmüştür. Mevcut yasanın 6. Maddesindeki, 'aşıla, kısırlaştır, aldığın yere bırak' hükmü aynen muhafaza edilmelidir. Belediyeler öncelikle hayvan işinden el çektirilmelidir. Doğrudan Başbakanlığa bağlı yeni bir kurum oluşturulmalı, hayvan işi devlet politikası olarak ele alınmalıdır."

Muhabir: Necdet Doğruyol

Yayıncı: Murat Paksoy - KOCAELİ

5199 Sayılı Kanun Hayvan Hakları Koruma Kanunu Word Hali İçin
5199 Sayılı Kanun Hayvan Hakları Koruma Kanunu PDF Hali İçin