Dünyanın enerji kaynakları bakımından zengin ülkesi Türkmenistan'ın doğalgaz rezervi uluslararası uzmanlarına tahminlerine göre 50.8 trilyon metreküp olduğu açıklandı.

Aşkabat'ta Uluslararası Petrolgaz Fuarı ve Konferansı devam ediyor. Konferansta konuşan Türkmenistan Petrolgaz ve Mineral Kaynaklar Bakan Vekili Kakageldi Abdullayev, uluslararası uzmanların tahminlerine göre ülkesindeki doğalgaz rezervinin 50.8 trilyon metreküp olduğunu belirtti. Türkmenistan'ın toplam enerji potansiyelinin 71.640 milyon ton petrole eşdeğer olduğunu söyleyen Türkmen Bakan, Türkmenistan'ın eşit ortaklık ve karşılıklı yarar temelinde tüm ülkeler ile enerji işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Türkmenistan doğalgaz rezervi bakımından dünyada Rusya, İran ve Katar'dan sonra dördüncü sırada bulunuyor. Rusya, İran ve Çin'e doğalgaz ihraç eden Türkmenistan'daki Galkınış sahasının doğalgaz rezervi 26.2 trilyon metreküp.

Amerikan Western Gego şirketinin verilerine göre, Hazar Denizi'nin Türkmen kıyısında 12.1 milyar ton petrol ve 6.1 trilyon metreküp doğalgaz rezervi bulunuyor.

(CİHAN)