"Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor" adlı konferansta konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, dünyada şehirleşmenin arttığını belirterek, "Türkiye ekonomisi, 250 milyar civarından 800 milyar noktasına yetişti. Çok büyük bir büyüme var. 5 Ekim'de başlayacak yıkımlar diye söylentiler oluyor ama önce iş yapalım fazla konuşmayalım. Ben arkadaşlara diyorum haber yapmayın. Önce bir yıkalım" dedi. Evlerin salaş, binaların kaçak olduğunu söyleyen Bakan, "Yollarımız, ulaşımımız kötü. Para çok şey ama her şey değil. Biz gelişmiş bir ülke olabilir miyiz? Bu nedenle dönüşüm işine 8 elle sarılmalıyız" diye konuştu. 

RANT BUNUN NERESİNDE?

Kentsel dönüşüme karşı çıkan insanlar olduğunu belirten Bayraktar, "Habire toplanıyorlar, 'Ketsel dönüşüme karşıyız diye' E güzel kardeşim karşı çıkarsanız ölen insanların, ölecek insanların vebaline girmiş olursunuz. Rant yasası diyorlar. Şeytan bunun neresinde denir ya hani, rant bunun neresinde?" dedi. 

5 EKİM'DE YIKMAYA BAŞLAYACAĞIZ

Vatandaşın evinin riskli olup olmadığı konusunda bilinçli olması gerektiğine vurgu yapan Bakan Bayraktar, "Vatandaş nihai olarak yıkmıyorsa biz onu yıktırmaya mecburuz. 5 Ekim'de 35 vilayette 6500 birim konut ve işyerinin yıkımı Başbakanımızın da katılımı ile başlayacak. İnceleyeceğiz ve riskli ise yeni evine taşındığında biz ona kira yardımı da yapacağız. Vatandaşa kira yardımı yapmak rant mı? Rantsa helali hoş olsun. Bu ülke kalkınacak, ülkenin tekerine çomak sokmanın anlamı yok. Kentsel dönüşümü tek başımıza yapamayız. Bu işle ilgili aktörler ve vatandaşların bu işe destek vermesi lazım" şeklinde konuştu.

BU İŞİ YAPAMAZSAK DEFOLUP GİDERİZ

7 veya 8 milyon konutun fay hattı üzerinde olduğunu, 6 buçuk milyonunu elden geçirmek gerektiğini belirten bakan Bayraktar "Sihirli değnek gibi yapacağız diye bir şey yok. Ciddi bir dönüşüm başlayacak. Başta İstanbul olmak üzere, dalga dalga bunu yürüteceğiz. Bu işi engellemek isteyenlere hainlik derim. Bu işi yapamazsak defolup gideriz. Biz yapamıyorsak, yanlış yapanı bu millet gönderir. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde milletin dediğini yapmaktır esas. İstanbul'da Belediye başkanı kardeşlerimize çok büyük gayret gerekiyor. Deprem olacak ve bunun için nasıl yapabiliyorsak başlamamız lazım. Elimizde ne varsa bir eser meydana getirmemiz lazım. Bir Bakan değil, bir amele olarak söylüyorum. Bize inanmadılar. 500 bin konut yaptık ve hazineden bir lira para almadık" dedi. İstanbul'un bu işin amiral gemisi olduğuna dikkat çeken Bakan, "Sel gider, kum kalır. Bu iş belediye başkanlarının insanlara bırakacağı en büyük iştir. Kent yasası rant yasası olmasın gibi bir anlayış var. Biz çok şerefli bir dinin mensuplarıyız. Bu işte rant kelimesini getirmek çok yanlış bir şey. Cenaze evinde bayram olmaz. İnsanların canını ilgilendiren bir husus yapıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yatırım bütçesi 350-400 milyon. Hazineden bütçe gelecekti. Bir kuruş vermediler. Bu dönüşüm işi başlatan Başbakanımız. Böyle bir irade olduktan sonra çok büyük işler başaracağız" diye konuştu.

GARİBİN YUVASINI YAPMAYA GELDİK

Bu işin 500 milyarlık bir dönüşüm olduğunu belirten Erdoğan Bayraktar, "Özel sektör bunu yapacak. Deprem gelmeden biz yıkalım. Evimizi yıkma diyorlar. Biz garibin yuvasını yapmaya geldik. Salaş evlerden Türkiye'yi temizlemek, garibin evini yapmaktır amacımız. Terör belasından da kurtulduğumuz zaman Türkiye'yi tutabilene aşk olsun. Fırsatçılar bu dönemde ortaya çıkacak, onlara da mani olmamız lazım" diyerek konuşmasını tamamladı.