ADALET Bakanlığı'nın insan hakları reform paketi olarak hazırladığı, AİHM'in ihlal kararlarını azaltmayı hedefleyen, terör propagandası suçuna "şiddet kriterleri getirip kapsamını daralttığı için bu suçtan tutuklu KCK'lılar, gazeteciler ve üniversite öğrencilerine tahliye yolunu açan 4. yargı paketi nihayet TBMM komisyonuna geldi.

Muhalefetin "İçi boş. Uzun tutukluluk ve tutuklu vekiller sorununu çözmüyor. AİHM'in ihlal kararlarını azaltmaz" diye eleştirdiği 4.yargı paketi Alt Komsiyon'dan sonra Adalet Komisyonu'nda görüşülüyor.

Adalet Komisyonu salonunun milletvekillerinin büyük ilgisi dikkate alınarak dar geleceği düşünülerek, toplantı daha büyük olan  KİT Komisyonu Salonu'na alındı. Komisyon 10.30'da başlayacak.

4'üncü Yargı Paketi'nde, KCK, Ergenekon, İnternet Andıcı davası sanıklarının neredeyse tamamının atıf yapılarak tutuklandığı TCK'nın 314. maddesindeki 'Silahlı örgüt' maddesinin yer almıyor.  Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Başbuğ'a terör örgütü mensubu diyenleri tarih affetmez" eleştirisi yapmasına neden olan TCK 314/2 maddesinin Alt Komisyon'da da pakete alınmadı.

TCK'nın 314. maddesinde de terör propagandası suçlarındakine benzer şekilde, 'silahlı faaliyet içine girmeyenler ve şiddeti alenen teşvik etmeyenlere örgüt yöneticiliği ve üyeliğinden ceza verilmez' düzenlemesi yapılsaydı; eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve bu maddeden atıfla tutuklu diğer Ergenekon sanığı CHP'li vekiller Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ile BDP'li vekillere de tahliye yolu açılacaktı. Başbuğ'un da suç vasıf değişip terör suçlaması düşeceğinden, tahliyesi bile gündeme gelecekti. Gözler şimdi Komisyona çevrildi.


DETAYLAR GELİYOR

HÜRRİYET