Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 4. yargı paketinin önümüzdeki hafta yapılması halinde Bakanlar Kurulu toplantısında değerlendirilmesini ümit ettiklerini, yakın zamanda da Meclis gündemine geleceğini söyledi.
“ Türkiye ’de İfade ve Medya Özgürlüğü Konferansı”nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergin, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un tutuklu yargılanması konusunda, MİT görevlileriyle ilgili yapılan düzenlemeye benzer düzenleme yapılıp yapılamayacağına dair soruya “Parti yetkili kurulları, Bakanlar Kurulumuzda bu teklifler değerlendirilir” yanıtını verdi. 4. yargı paketinde şu düzenlemelerin olması bekleniyor:
TCK’nın “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” fiilini düzenleyen 220. maddesinin 6 ve 7. fıkraları değişecek. Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ile örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişinin örgüt üyesi olarak cezalandırılmasının
önüne geçilecek.
“Suçu ve suçluyu övme”ye dönük düzenlemeler yumuşatılacak. Şiddete veya suç işlemeye teşvik edecek nitelikte olmayan eylemler artık suç sayılmayacak.
İşkence ve kötü muamele suçlarında zamanaşımı
kaldırılacak.
TSK’da askerlere verilen ve ‘disko’ olarak bilinen oda hapsi cezası, askeri idari yargı
denetimine açılacak.
“Halkı askerlik hizmetinden soğutma” suçu için öngörülen 6 ayla 3 yıl arasındaki hapis cezaları adli para cezasına dönüştürülecek. Basın mensuplarına yönelik ceza arttırımı nedeni de yürürlükten kaldırılacak.
Soruşturma ve kovuşturma aşamasında tahliye taleplerinin duruşma dışında yapılması durumunda savcıdan görüş alınmayacak. Soruşturma ve kovuşturma aşmasında sanıkların en geç 30 gün içerisinde dinlenilmesi sağlanacak.
Adli yardımdan yararlanma koşulları da kolaylaştırılacak.

Siyasilere ‘nefret’ uyarısı

Konferansa katılan yargı temsilcileri dikkat çekici mesajlar verdi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç siyasileri uyararak, “Nefret söyleminden siyasi rant elde edenler kısa vadede kazanmış görülse de, uzun dönemde toplumu ayrıştırmanın gelecek kuşaklara bırakılan kirli bir miras olduğunu anlayacaklardır” dedi. Yargıtay Başkanı Ali Alkan da ifade özgürlüğüne vurgu yaparken Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu ise basın özgürlüğüne dikkat çekti. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland AİHM’de Türkiye aleyhinde ifade özgürlüğüyle ilgili hâlâ 450 dosya bulunduğunu hatırlattı.


Radikal