BRÜKSEL

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Suriyeli sığınmacı 330 bin çocuğun örgün eğitime alındığını, sene sonuna derece toplamda 450 bin Suriyeli çocuğun eğitime alınmasının planlandığını belirterek, ' Bu dallar düşüncesince Türkiye kişi olanaklarıyla yapabileceklerinin en iyisini hazırlamaya çalışıyor. Bu mevzuda eksiksiz devletleri yanımızda değerlendirmek istiyoruz' dedi.

Avcı, Brüksel'de meydana getirilen Avrupa Konseyi Eğitim Bakanları 25. Daimi Konferansı'na katıldı. 47 bakanın katılmış bulunduğu konferansın 'Demokratik Kültüre Katılım düşüncesince Gereken Yeterlilikler Referans Çerçevesi' başlıklı ortak numara oturumunda mütekellim Avcı, laflarına Brüksel'de sabık ay yaşanmış bulunan saldırılardan duyduğu üzüntüleri dile getirerek başladı. Belçika halkına eski olsun dileklerini sunan Avcı, 'Türkiye terörün herhangi ortak devir karışında olmuştur ve huzur olmaya da bitmeme edecektir' dedi.

'Bütün devletleri yanımızda değerlendirmek istiyoruz'

Konuşmasında Türkiye'nin Suriyeli mülteciler düşüncesince yaptıklarına yer veren Bakan Avcı, şu şekilde konuştu:

'Ülkemde 2,5 milyon Suriyeli mülteci var. 5-17 gözyaşı arası ekol çağında, 830 bin Suriyeli bebek bulunmaktadır. Biz bugün nedeni ile bunların 330 binini örgün eğitime aldık. Bu sene sonuna derece toplamda 450 bin Suriyeli çocuğu eğitime almayı planlıyoruz. Bu evlatların 85 bini dinlenme kampı içerisindeki eğreti eğitim merkezlerinde, 170 bini dinlenme kampı haricinde kurulan eğreti eğitim merkezlerinde, 75 bini ise Bakanlığımıza ilişkin okullarda eğitim görüyor. Bu dallar düşüncesince Türkiye kişi olanaklarıyla yapabileceklerinin en iyisini hazırlamaya çalışıyor. Bu mevzuda eksiksiz devletleri yanımızda değerlendirmek istiyoruz.'

'İslamofobi alışkanlıkları karşısında eksiksiz ülkeler tedarik almalı'

Konferansın en şişman neticelerinden birisinin de bu madde hakkında farkındalığın arttırması olacağını kaydeden Avcı, 'Bununla beraberce terörün bulunmayan edilmesinde gailesiz nesillerin eğitiminin baş döndürücü ehemmiyetli ortak role eş bulunduğunu herkesin paylaşıyor olması da baş döndürücü önemlidir. Farklılıklara eş bulunan kültürel çeşitlilikten haberdar, demokrasinin âlemşümul değerlerine hürmetli insanoğlu yetiştirerek bunu sağlayabiliriz. Bu bakımdan el erki kültürüne çalışkan katılma sağlayacak öğrencilerin yeterlilikleri düşüncesince Avrupa Konseyi'nin göstermiş bulunduğu çabayı da kıymetli buluyorum' sanarak konuştu.

Özellikle İslamofobi alışkanlıkları karşısında eksiksiz ülkelerin tedarik alması icap ettiğini dile getiren Avcı, 'Müslüman kitleler, yıldırı örgütlerinin vahşetinden mesul tutulmamalı ve haksızlığa alan verilmemelidir' ifadesini kullandı.

Muhabir: Hasan Esen

Kaynak: AA