Karayolları Genel Müdürlüğü, yolu açmakla yükümlü firmanın sözleşme maddelerini yerine getirmediği gerekçesi yıl içinde 1 milyon 350 bin TL ceza kesti. Firma, bu ceza ile birlikte yolun kapalı kaldığı her saat için 30 bin TL ceza ödemiş oldu. Meteorolojinin son yılların en yoğun kar yağışı için alarm verdiği Balıkesir’de karla mücadele işini bu yıl da aynı şirket yürütecek.

Balıkesir’de geçen yıl meteorolojinin günler öncesinden yapmış olduğu uyarılara rağmen, yoğun kar yağışı sonucu Türkiye’nin batısında İstanbul-İzmir yolu üzerinde kalan Balıkesir-İzmir ve Balıkesir-Bursa yolları kar nedeni ile ulaşıma kapanmıştı. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu ihale gereği yol açma ve yol bakım işlerini yürütecek olan firma kar esaretinde zor anlar yaşamış ve Balıkesir Valisi Mustafa Yaman’dan tepki görmüştü. 45 saat süre ile yolda kar esareti yaşayan vatandaşlar yiyecek sıkıntısı çekerken Kızılay 3 gün süren seferberlik ilan etmişti. Kar engeli, yüklenici firmanın yanı sıra Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, Karesi, Altıeylül Belediye ekipleri, AFAD gibi kurumların da desteği ile aşılmıştı.

ÇEKİCİLER KONTAK KAPATTI
Aradan geçen bir yıllık süreçte kesilen cezanın haricinde karla mücadelede değişen bir sistem olmadığı dikkatlerden kaçıyor. Balıkesir-İzmir karayolunda bulunan Çanakçı rampaları mevkine karla mücadele istasyonu kurulurken, burada bulunan istasyona tuzlama çalışmaları için tuz stoğu yapıldığı öğrenildi.

Öte yandan, firmanın gerek araç, gerekse teçhizat bakımından yeterli olduğu belirtilirken, son yılların en yoğun kar yağışının beklendiği bugünlerde vatandaşlar tedirginlik yaşıyor. Karla mücadelede etkin rol oynayan ve yolda kalan araçların çekildiği çekiciler kontak kapattı. Geçen yıl yaşanan kar esaretinde yol açmakla yükümlü olan firmanın özel çekiciler ile anlaştığı ancak ücretlerini belirttiği sürede ödemediği iddia edildi. Hatta bazı çekici firmaları ile icralık olduğu iddia edilen yol açmakla yükümlü firmanın bu yıl yolda kalabilecek araçları nasıl çekeceği merakla bekleniyor. Balıkesir’de bulunan çekici firmaları, sözü edilen firma ile iş yapmak istemediklerini belirtirken, yüzlerce kilometrelik alandan sorumlu firmanın olası bir yoğun kar yağışında yolda kalan araçlara nasıl müdahalede bulunacağı merakla bekleniyor.


http://www.milliyet.com.tr/45-saat-kapali-kalan-yol-icin/ekonomi/detay/2171710/default.htm