ANKARA - ZEYNEP AKYIL

Maliye Bakanı Naci Ağbal, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Maliye Bakanlığı yerine rastgele sabık çağ vatandaşların işlerini kolaylaştıracak projeleri yaşama geçirdiklerini, önceki kat bu sene, dört gelir unsurunu kapsayacak halde uygulanmaya başlanan Hazır Beyan Sistemi'nin de bunlardan birisi bulunduğunu söyledi.

Söz konusu sistemle mükelleflerin; bundan sonra çabucak icar geliri düşüncesince değil, ücret, taşınır kapital iradı ile başka menfaat ve iratları düşüncesince de tek zahmete katlanmadan, genel ağ üstünden kendileri düşüncesince hazırlanmakta olan beyannameyi onaylayarak, işlemlerini tamamlayabileceğini özetleyen Ağbal, mart başı bakımından kullanıma oluşturulan sistemi şu anne derece 1 milyon 384 bin bireyin kullandığını kaydetti. Bakan Ağbal, şu halde bitmeme etti:

'Yıl ortamında doğacak beyannamelerle birlikte, sistemi kullanan yurttaşlarımızın sayısının 1,5 milyona ulaşacağını bekliyoruz. Hazır Beyan Sistemi ile toplanmış 45,3 milyar lira gelir, 28 milyar lira matrah beyan edildi ve 7,5 milyar lira ihsan hesaplandı.'

'33,1 milyar liralık icar gelirine 4,9 milyar lira vergi'

Söz konusu tutarların ayrıntılarına bağlı de bilim sağlayan Ağbal, bu beyan çağında mükellefler kabilinden 33,1 milyar lira icar geliri, 12,2 milyar lira ücret, taşınır kapital iradı ile başka menfaat ve iratlara bağlı beyan verildiğini söyledi.

Bu sene beyan edilen icar geliri tutarının, sabık senenin ayrımsız dönemindeki rakamdan yüzdelik 26 şimdi aşkın olduğuna dikkati çekici Ağbal, “Söz konusu gelir üstünden hesaplanan ihsan ise sabık senenin ayrımsız zamanına kıyasla yüzdelik 28 artma göstererek 4,9 milyar liraya ulaştı. Bu rakamlar, Hazır Beyan Sistemi'nin başarısını ortaya koyuyor.' dedi.

Kaynak: AA