Yeni Yaklaşımlar Platformunun kurucularından olan Av.Abdurrahman Bayramoğlu kısa bir ön konuşma yaparak Panelistleri tanıttı ve açılış konuşmasını yapmak üzere Av.Başar Yaltı'yı kürsüye davet etti.

Panelin açış konuşmasını yapan Av. Başar Yaltı, "yasa meclisten geçti ancak tarihe not düşmek açısından bu panel çok önemli" dedi. Av.Başar Yaltı'nın konuşmasından sonra Paneli, Av.Muazzez Çörtelek yönetti.

Panelde konuşmacı olarak bulunan Tinaz  Titiz  örnekler vererek felsefeye ve psikolojiye dayalı bir konuşma yaptı. Titiz bu yasanın amacı dindar bir nesil yaratmak ama tam aksine dinsiz bir kitle yaratma olasılığı yüksek dedi ve iddiasına tarihten örnekler verdi.

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Güzver Yıldıran ise olaya bir bilim insanı olarak yaklaştı ve konuyu bilimsel açıdan teknik olarak irdeledi. Okul öncesi eğitimin kalkmasının toplumun geleceğine ve ekonomisine zarar vereceğini  UNESCO’nun araştırmalarına ve istatistiklere dayalı olarak anlattı, eğitime başlama yaşının 5 yaşa çekilmesinin bilimsel olarak sakıncalı olduğunu söyledi. 5 yaş deneyiminin 1978 yılında Wehbi Dinçerler zamanında denendiğini ve kısa sürede başarısız olduğunun anlaşılmasıyla uygulamadan kaldrılıdığını belirtti.

Eğitim İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı, Eğitimci Abidin Baysal sendikacı olduğunu ve olaya örgütçülük açısından yaklaşacağını söyledi ve örgütçülük açısından konuyu irdeli.

Lise Öğrencisi Burak Meti ise, bu kadar uzman konuşmacıdan sonra konuya nereden başlayacağını bilemediğini, böyle bir konuyla ilgili panelde bulunduğu için panelin düzenleyecilerine teşekkür etti. Burak Meti, "12 Eylül darbesi ile Türkiye'de bir kopuş yaşanmıştır, 12 Eylül darbesinden sonra Türkiye'de neoliberal uygulamalar başlamıştır. Bu uygulamalar beraberinde yabancılaşmayı getirmiştir.Bugün benim arakadaşlarımın bir çoğu haksızlığa karşı direnme yerine nemelazımcılığı tercih etmektedirler. Eğitim aşağıdan yukarıya olmalı, eğitim kurallarının tepeden inme konması benim görüşüme göre doğru değildir. Özgür kuşakların yetişmesinin yolu eğitimin aşağıdan yukarıya örgütlenmesidir" dedi.

Uzmanların ve Lise öğrencisi Burak Meti'nin konuşmalarını www.webradyon.com adresinden dinleyebilirsiniz…