4. yargı paketi tutuklu vekiller sorunu ve çözüm sürecine ilişkin sert tartışmalar yaşandığı  iki günlük görüşme maratonu sonunda kabul edilirken, süpriz değişiklik yapıldı.  CHP'nin,önerge ile de TCK'nın 235. maddesindeki "ihaleye fesat karıştırma suçunun 5-12 yıl olan cezası 3-7 yıla indirildi.  Ancak, CHP'nin sekiz tutuklu vekilin tahliyesini sağlayacak önergesi ile Terörle Mücadele Yasası'nın kaldırılmasına ilişkin önergeleri reddedildi. Terör propagandası suçlarına "şiddet" kriteri getiren TMY'de değişiklik yapan tartışmalı maddeler aynen kabul edildi.

İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA SUÇUNA İNDİRİM

Tasarıya CHP'nin önerisi üzerine TCK'nın 235. maddesindeki "ihaleye fesat karıştırma" suçunda değişiklik yapıldı ve ceza indirimine gidildi. İhaleye fesat karıştırma suçuyla ilgili davalar artık ağır ceza yerine asliye cezada görülecek. Ancak, geçici madde konulacak ve derdest davalar ağır ceza mahkemesinde görüşülmesine  devam edilecek. 

Kabul edilen düzenleme  göre; kamu kurum veya kuruluşlarının yaptığı ihalelere fesat karıştıran kişiye verilen 5 yıldan 12 yıla kadar olan hapis cezası, 3 yıldan 7 yıla indirilecek.  "İhale sonucunda ilgili kamu kurumu veya kuruluşu açısından bir zarar meydana gelmiş ise cezanın yarı oranında artırılacağına" ilişkin hüküm de kaldırılacak. İhalede kamu zararı doğmadıysa ceza 1 yıldan 3 yıla kadar olacak./_np/9893/19449893.jpg

ALDAN: CEZALAR ÇOK AĞIR

Önerge sahiplerinden CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, ihaleye fesat karıştırma suçunda kamunun zarar görmemesi halinde verilen cezanın çok ağır olduğunu söyledi. Dosyaya bir evrak konulmasının unutulmasının dahi hileli işlem olarak görülebildiğini vurgulayan Aldan, bir ihale işleminde bir kişi için 50 seneyi aşan cezalar istenebildiğini söyledi.  Aldan, kamu zararı oluşmaması halinde verilecek cezanın "basit işlem" olarak değerlendirilerek, suç ve ceza dengesinde adaletin sağlanması gerektiğini söyledi. CHP'nin  önergesi iktidar milletvekillerinin de oylarıyla kabul edildi.

PARLEMENTO VEBAL ALTINDA

CHP'li Aldan, "Milletvekilinin tutukluluk süresi bir yılı aşamaz, yetkili mahkemece derhal salıverilirler" önergesini savunup tutuklu vekiller soruna Parlamento'nun çözüm getirmesini isterken, şunları söyledi:

"Ben DGM Savcılığı yapmış bir insanım. Silivri'deki kadar hukukun dışına çıkıldığını görmedim. Türkiye tutuklu milletvekili sorunun çözmek zorundadır. Bu böylece sürecek olursa mevcut milletvekillerinin hiçbir güvencesi yoktur. Dünyada bunun örneği yoktur. 4. yargı paketinde en büyük beklenti tutuklu milletvekili sorunun bir an önce çözülmesiydi.  Parlamento büyük bir vebal altındadır. Tahliye olsalar bile alınlarına müebbet hapis cezası yazılmıştır. Onca değişikliğe rağmen yargı bu katı anlayışını sürdürüyorsa Parlamento görevi üstlenmek zorundadır. Türkiye kamuoyunun gündeminden çıkarmamız mümkündür. İnsan hakları yargı eliyle  ihlal edilmektedir, Kendinizi bir gün bizim yerimize koyun, sizin milletvekilleriniz olsa on kere dışarı çıkmışlardı. Tahliye kararları verilse bile bir anlamı olmayacak" dedi.

BİZ YAPTIK YARGI TAHLİYE ETMEDİ

AK Partili vekiller, üçüncü paketle gerekli her türlü düzenlemenin yapıldığını ama yargının tahliye kararı vermediğini savundular. Bu sözler üzerine, CHP'li Dİlek Akagün Yılmaz, "Kimin yargısı" diye sordu. AK Partililer "Milletin yargısı" diye yanıt verdiler. AK Partili Hakkı Köylü de tartışmalar üzerine "Bu çok hassas bir konu. Biz burada yapamayız bunu" diye konuştu.

DÜZENLEMELER DERDEST DAVALARDA GEÇERLİ

Ak Parti'nin verdiği iki önerge ile Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde açılan tam yargı davalarıyla ilgili düzenlemelerin derdest davalar içinde geçerli olması kabul edildi. MHP'nin halkı askerlikten soğutma suçuna ceza indiriminin kaldırılması, CHP'nin TMY'nin kaldırılması önergeleri ise reddedildi.