AKP’nin önergesine karşılık CHP’nin her isim için ayrı komisyon kurulması için verdiği önergeler reddedildi. 17 saat kadar süren oturumda, eski Bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler hakkında verdiği dört ayrı önergenin oylamasında, dört ayrı sonuç çıktı.
Kapalı oylamada soruşturma komisyonu kurulması için en yüksek oyu 174 kabul ile Zafer Çağlayan alırken, en düşük kabul oyunu ise 143 oyla Muammer Güler aldı.
Saatler ilerledikçe oylamaya katılım azalırken, ilk oylanan eski bakandan sonra eski bakanların kabul oylarındaki sayı azalarak devam etti.

EN YÜKSEK OY ÇAĞLAYAN’IN
Eski Bakanlara dair oylama sonuçları şöyle oldu:
Zafer Çağlayan’ın oylamasına 453 vekil katıldı: 174 kabul, 274 ret, 4 çekimser, 1 boş.
Egemen Bağış’ın oylamasına 443 vekil katıldı: 170 kabul, 267 ret, 3 çekimser, 3 geçersiz
Erdoğan Bayraktar’ın oylamasına 421 vekil katıldı: 151 kabul, 264 ret, 2 boş, 2 geçersiz, 2 çekimser
Muammer Güler hakkında soruşturma komisyonu kurulması oylamasına 404 milletvekili katıldı: 143 kabul, 259 ret, 1 çekimser, 1 boş.

ÇAĞLAYAN’A SAAT TEPKİSİ
Sabah saatlerine kadar süren oturumda, sık sık tansiyon yükseldi. Gözler eski bakanların kürsüde savunma yaptığı dakikalara kilitlenirken, Erdoğan Bayraktar çekimser kalarak konuşma yapmadı. Bayraktar dışındaki 3 eski bakanın savunma yaptığı sırada soruşturulması konusunda en yüksek oyu alan ve ilk söz hakkı alan Zafer Çağlayan büyük tepki toplayan isim oldu. Sözleri sık sık muhalefet milletvekilleri tarafından eleştirilen Çağlayan, konuşamadığı gerekçesiyle Meclis Başkanvekiline sözlü şikayette bulundu.
Çağlayan’ın oylamada en yüksek oyu almasına bir gerekçe de sembolleşen 700 bin TL’lik kol saati oldu. Çağlayan, Rıza Sarraf’ın kendisine gazetede beğendiği saati alıp gönderdiğini ve bedelini kendisi ödediğini belirtirken, muhalefetin bu konudaki rüşvet tepkileri devam etti.

ŞİMDİ NE OLACAK?
CHP’nin tekliflerinin reddedilmesi üzerine TBMM’de tek bir komisyon kurulacak ve15 kişilik komisyonun 9 üyesi AKP’den, 4 üyesi CHP’den ve 1’er üyesi de MHP ile HDP’den olacak. Çalışmalarını gizli yapacak olan komisyon, kamu ve özel kuruluşlardan bilgi ve belge isteyebilecek, gerekli görürse belgelere el koyabilecek; Bakanlar Kurulu üyelerini, diğer ilgilileri, tanık ve bilirkişileri dinleyebilecek, adli mercilerden yardım alabilecek. İlgili bakanların savunmasını alacak olan komisyon, yazacağı raporu Meclis Başkanlığı’na sunacak. Başkanlık raporu hakkında soruşturma açılması istenen bakanlar ile milletvekillerine gönderecek ve 10 gün içinde raporla ilgili görüşmeler tamamlanarak, komisyon raporu gizli oyla karara bağlanacak. Eğer Meclis Genel Kurulu bakanlar hakkında Yüce Divan kararı alırsa, dosya en geç 7 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne gönderilecek.





Sözcü