'BURADAN ÇOK CİDDİ BİR GELİR KAYBIMIZ OLACAK'
CHP'nin ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Böke, Ankara'da ekonomi muhabirleriyle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. CHP'li Böke, Rusya ile yaşanan uçak krizi ve İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda yaşanan canlı bomba saldırısı üzerinden Türkiye'nin 2016 büyümesinin yaklaşık 0,5 puan ile 1 puan arasında azalacağını savundu. Böke, 'Türkiye'ye gelen 4,5 milyon Rus turistin krizden sonra ve dün yaşadığımız terör saldırısından sonra turistlerin gelip gelmeyeceğine dair çok ciddi soru işaretleri var. Buradan çok ciddi bir gelir kaybımız olacak' diye konuştu.

'AKP 'RUSYA İLE KRİZ OLABİLİR AMA BİZİ İLGİLENDİRMEZ' DEDİ'
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan 2016-2018 Orta Vadeli Program'a yönelik eleştiri getiren Böke, programda yer alan hedeflerin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. CHP'li Böke, 'Rusya krizi sonucunda Türkiye'nin 2016 büyümesinin yaklaşık 0,5 puan ile 1 puan arasında azalacağına dair çok somut politika analizleri var. Türkiye'nin burada ihracatı azalıyor. Türkiye'ye gelen 4,5 milyon Rus turistin krizden sonra ve dün yaşadığımız terör saldırısından sonra gelip gelmeyeceğine dair çok ciddi soru işaretleri var. Buradan çok ciddi bir gelir kaybımız olacak. Türkiye'nin yurtdışı müteahhitlik faaliyetlerinde ikinci büyük pazarı Rusya yılda 10 milyar dolarlık müteahhitlik faaliyeti yapıyoruz. Demek ki Rusya krizinin bir ekonomik etkisi olacak. Bu ekonomik etkide büyümede yaklaşık yarım puanla 1 puanlık bir azalış anlamına geliyor. Şimdi dün Meclis'te bu konunun araştırılması için bir komisyon kurulmasına ilişkin bir önerge tartışıldı. Önerge AKP tarafından verilmediği için reddedildi. Yani AKP bize şunu dedi; 'Rusya ile kriz olabilir ama bizi ilgilendirmez'. Yüzde 4,5 büyüyeceğiz diyerek büyümek mümkün değil. Bu 4,5'in Rusya krizi ile en az yarım puan daha düşük olacağını söylemek mümkün. Bu etkilerden sadece 1 tanesi bunun ötesinde küresel büyümenin de bu tahminlerin temelini oluşturduğu kadar yüksek olmayacağı öngörümüz var' ifadelerini kullandı.

'BEKLENTİSİ TUTMAYAN BİR MERKEZ BANKASI'YLA KARŞI KARŞIYAYIZ'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke, açıklanan OVP'ye ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü: 'Tutmadığı durumda Merkez Bankası'nın yazacağı raporu bugünden sizlerle paylaşabilirim. Döviz kuru artacaktır TL değer kaybedecektir. Gıda fiyatları normal enflasyonun üstünde kalacaktır. Türkiye vergi koymaya devam edecektir. Bunlar sonucunda da enflasyon hedefi tutmayacaktır. Merkez Bankası'nın da enflasyon rakamının yüzde 6'lara düşeceğini zannetmiyorum. Hedefinin ötesinde beklentisi de tutmayan bir Merkez Bankası ile de karşı karşıyayız'

Kaynak: DHA