BURSA - İSMAİL ERSAN

Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, araç isticar alanının Türkiye'de çağ geçtikçe büyüdüğünü anlatım etti.

Türkiye'de araba kiralamaya müteveccih tercihlerin tedricen değiştiğini vurgulayan Koçak, bunun da tüketicilere müspet yansıdığını anlattı.

Araç isticar alanının güzeşte sene koşa haneli büyüdüğüne dikkati çekici Koçak, şu biçimde konuştu:

'Geçen sene satılan otomobillerin kısaca yüzdelik 20'sine bedel mevrut 130 bin araç, isticar şirketleri çeşidinden satın alınırken, dal toplamda 300 bin adetlik ortak büyüklüğe ulaştı. Batı Avrupa standartlarında, ümranlı ülkelerde, isticar şirketlerinin almış olduğu arabalar bütün satışın yüzdelik 70'ine derece yükselebiliyor. Ortalama sayının da yüzdelik 50 seviyelerinde bulunduğunu biliyoruz. 10 sene içre Türkiye'de satılan otomobillerin yarısını isticar şirketleri alacak. Ülkede aceleci ortak biçimde bu seviyeye ulaşacağımızı düşünüyoruz. Bu seviyeye gelinmesi yerinde da isticar şirketleri araba pazarının yarısını doğrusu 350-400 bin adetlik ortak büyüklüğü satın alamaya başlayacaklar.'

'Kiralamanın verimlilikle aşırı bağlantısı var'

Araç kiralamanın firmalara ağır anlamda yardım sağladığını vurgulayan Koçak, 'Kiralamanın verimlilikle aşırı bağlantısı var. Türkiye'de en aşırı savaşım ettiğimiz şey, gerçekte erbap olma duygusu. Türk insanı çoğu kez isticar etmek ile ilgilendiren ortak menfi yaklaşım sergiliyor. Zaman içre bu da dönüşüyor, değişiyor. Bu değişimle, verimliliğin sağlanmasıyla bu arada kiralamanın yeğleme edilme payı aceleci ortak biçimde artıyor.' dedi.

Kaynak: AA