Türk hukuk tarihinde ilk kez bir Yargıtay üyesi bugün Yüce Divan’da yargılanacak. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan’ın bir tahliye davasında 300 bin dolar rüşvet aldığı öne sürülüyor. 18 yıl hapis istemli bu dava, üye sayısı 17’ye çıkan ve yapısı değişen Anayasa Mahkemesinin önüne gelen ilk ceza davası oldu.

Daha önce de Yargıtay üyesi Hüsnü Çağlayan hakkında, rüşvet olarak ‘’10 bin dolar ile sucuk ve pastırma’’ aldığı gerekçesiyle soruşturma açılmıştı. Ancak Çağlayan, kendi dairesinde olmayan ‘’Görevi dışındaki’’ bir davaya müdahil olması nedeniyle Yüce Divan yerine Yargıtay’da yargılanmış ve beraat etmişti.

CEYDA EREM OLAYI

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) ortak olduğu İDTM A.Ş. ile kiracısı Ceyda Erem-CNR Fuarcılık arasındaki tahliye davaları sırasında rüşvet iddiası üzerine soruşturma başlatılmıştı. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın da bir süre tutuklu kaldığı olayla ilgili, İDTM lehine 300 bin dolar rüşvet alarak karar verdiği öne sürülen Yargıtay 6. Hukuk Dairesi eski Başkanı Hasan Erdoğan hakkında soruşturma açıldı. Suç iddiasının ‘’Görev kapsamında’’ olduğu belirlendi ve Erdoğan’ın Yüce Divan’da yargılanması kararlaştırıldı.

Son Anayasa değişikliği ile, Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları, Bakanlar, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkan ve üyeleri, Başsavcılar, Cumhuriyet Başsavcıvekili, HSYK, Sayıştay Başkan ve üyeleri, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla Anayasa mahkemesinde yargılanıyor.