İstanbul'un trafiğini ferahlatmak amacıyla hazırlanmakta olan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nde etüt, plan ve mühendislik hizmetleri düşüncesince ayrılan 35 milyon müfret bütçenin 7 milyon 500 bin lirası bu sene harcanacak.

AA muhabirinin 2016 Yılı Yatırım Programından derlediği bilgiye göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü kabilinden sabık sene ihalesi meydana getirilen 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nde önceki hamle yerine etüt, plan ve mühendislik hizmetleri düşüncesince 35 milyon müfret bütçe ayrıldı. Bu sene 7 milyon 500 bin müfret harcaması planlanan plan kapsamında, karada ve denizde yoğun araştırma emek harcamaları yapılarak, mefruşat verileri belirlenecek. İhale periyodunun peşi sıra 1 sene süresince mühendislik projelerinin tamamlanması amaçlanıyor.

İstanbul Boğazı'nın altından geçecek 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli, ortak tane tüpte hem karayolu bununla beraber demiryolunun olduğu, ortadan vürut ve boyut iktisap etmek kıl payı demiryolu, yukarı ve alttaki da dü şeritli sargaç tekerlekli taşıt geçmesine makul yerine yapılacak.

İnci̇rli̇'den Söğütlüçeşme'ye

Tünel büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada önceki olacak projenin ortak ayağı, Avrupa Yakası'nda E-5 aksında İncirli'den başlamış olan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye denli uzanan erdemli kapasiteli ve aceleci yer altı treni sisteminden, ikinci ayağı ise Avrupa Yakası'nda TEM Otoyolu aksında Hasdal Kavşağı'ndan başlamış olan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Anadolu Yakası'nda Çamlık Kavşağı'na bağlanan 2x2 şeritli karayolu sisteminden oluşacak.

14 daki̇kada geçi̇lecek

Tünel, 9 yer altı treni hattıyla, TEM Otoyolu, E-5 Karayolu ve Kuzey Marmara Otoyolu ile bütünleşmiş edilecek. Yap-İşlet-Devret modeliyle yapımına başlanmasının peşi sıra 5 sene süresince tamamlanması hedeflenen tünelin kullanıma geçmesiyle Avrupa Yakası'nda İncirli'den, Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye, 31 kilometre boyunda 14 istasyondan oluşacak aceleci metroyla kestirmece 40 dakikada ulaşılacak.

Avrupa Yakası'nda Hasdal Kavşağı'ndan Anadolu Yakası'nda Çamlık Kavşağı'na karayoluyla kestirmece 14 dakikada geçilecek. Hattan günde 6,5 milyon yolcunun yararlanması bekleniyor.

Kaynak: AA