VAN - MESUT VAROL/ÖNDER ALTINAL

Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 2012 yılında 18 bini kapalı, 65 bin metrekare alan üzerinde kurulu mermer fabrikasında üretilen mermer ve granit, birçok yapının mimarisinde kullanıldığı gibi ülkedeki büyük projelerde de tercih edilen ürünler arasındaki yerini aldı.

Kentte radyasyon oranı yasal prosedürlere uygun dokuz ayrı ocakta çıkarılan ham maddenin tam donanımlı makinelerde özel işlenerek dönüştürüldüğü granit, inşaat çalışmaları devam eden 3. Havalimanı'nı süsleyecek.

Havalimanı için sipariş edilen 14 bin metrekarelik granitin bir kısmı hazırlanıp İstanbul'a gönderildi, kalan kısmının ise üretimi devam ediyor.

Fabrikanın ortağı İranlı İş Adamı Mousa Javadı, AA muhabirine fabrikanın kurulduğu günden bu yana ticaret alanında önemli mesafe katettiğini belirtti.

"İtalya'dan makineler getirdik"

Van'ın İran'a sınır olmasının ticareti genişlettiğini ifade eden Javadı, kentin hem İran'a hem de Irak'a çok yakın olduğunu belirtti.

Javadı, "İstediğimiz zaman buralardan ham madde temin edebiliriz ama en önemlisi de daha önce burada bir kaynak araştırmasının olmamasıdır. İlk önce bir uzman ekiple ham madde araştırması yaptık. Jeoloji mühendislerimiz büyük madden yatakları olduğunu belirledi. Genç ve işsiz nüfusun çoğunlukta olduğunu görünce de buraya fabrika yapmaya karar verdik. Ardından İtalya'dan son teknolojiyle üretilen makineler getirdik."

"Taşımızın kalitesi yüksek"

Ham maddenin kaliteli olması nedeniyle ürettikleri ürüne de yoğun talep gördüğünü anlatan Javadı, şöyle devam etti:

"Hedefimiz ürünün yüzde 30'unu iç pazara satmak, yüzde 70'ini de ihraç etmektir. Bu anlayışla yola çıktık ve işlerimizi bu yönde ilerletiyoruz. Son olarak İstanbul 3. Havalimanı için granit siparişi aldık. Bu büyük yatırıma granit vermek için de çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz. Bizi tercih etmelerinin nedeni taşımızın kaliteli olmasıdır. Sipariş edilen 14 bin metrekarelik granitin bir bölümünü tamamlayıp ulaştırdık. Ülkenin en doğusundaki Van'dan en batısındaki İstanbul'a granit göndermek çok önemli. Ülkede çok fabrika var ama taşımızın kaliteli olması nedeniyle bizi tercih ettiler. İnşallah daha büyük projelerin taşını da Van'da üreteceğiz."

Kaynak: AA