15 Temmuz darbe girişiminin ardından, bugün yapılan Milli Güvenlik Gurulu toplantısı sonrası Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantıları sonrası basın açıklamasını Cumhurbaşkanı Erdoğan yapıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda 4 saat 40 dakika süren Milli Güvenlik Kurulu sona erdi. Sonrasında Bakanlar Kurulu toplantısı başladı. Yaklaşık 3 saat süren toplantı sona erdi.

Erdoğan, basın açıklaması yapıyor.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

-Türkiye 15 temmuz akşam saatlerinden itibaren tarihin en kritik anlarını yaşamıştır. FETÖ üyesi olduğu anlaşılan bu grup tanklarla silahlarla devlete ve milete karşı saldırıya geçmiştir.

-Şahsım ve hükümetin kararlı duruşu milletimizin darbecilere karşı cesurca dikilmesi sayesinde hamdolsun bu teşebbüs amacına ulaşamamıştır.

-Geleceğine sahip çıkan milletimiz kahramanlık destanı yazmıştır. Darbeciler karşısında tek vücut olmuştur.

-Gözlerinin önünde onlarca kişi şehit olurken yaralı kardeşlerimiz de sabaha kadar direnişlerini sürdürmüşlerdir.Milletimiz 1960 darbesinde Menderes ve arkadaşlarına sahip çıkmamanın üzüntüsünü yıllarca yaşamıştır.

-1980 darbesinde toplumumuzun acısı hala tazedir.15 Temmuz tarihi bu kötü gidişe dur denilen bir dönüm noktası olmuştur. İlk defa bir darbe girişimi millet tarafından akamete uğratılmıştır.

- 246 masum insan hayatını kaybetmiş, 1536 masum vatandaşımız yaralanmıştır. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

'3 AY SÜREYLE OHAL İLAN EDİLMESİ KARARLAŞTIRILDI'

- Bugün MGK'yi topladık, ardından da Bakanlar Kurulu'nu topladık. MGK üyeleri olarak yaptığımız kapsamlı değerlendirme sonunda terör örgütünün bertaraf edilebilmesi için Anayasamızın 120. Maddesi uyarında OHAL ilan edilmesini hükümete tavsiye etme kararı aldık. Bakanlar Kurulumuz da Türkiye’de 3 ay OHAL ilan edilmesi kararını aldı.

-Bu uygulama kesinlikle demokrasiye, hukuka, özgürlüklere karşı değildir. Tam tersine bu değerleri koruma, yükseltme, geliştirme adınadır. 

-Olağanüstü Hal ilanının amacı ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için gereken adımları en etkin ve hızlı şekilde atabilmektir.

-Darbe girişiminin bastırılmasının ardından başka birileri aynı cüreti yeniden göstermesin diye demokrasi nöbeti tutan vatandaşlarımızın her biri isimlerini tarihe altın harflerle yazdırdıklarını bilmesi gerekir.

Önüne arkasına bakmadan paletlerin altına yatan bir hanım kardeşimiz şehadete yürüyor. Bunlar bir bayanı tankla ezecek kadar alçak, bu denli namussuz, bu denli vahşi.

Bu uğurda şehit olan, yaralanan askerlerimizin sağlam duruşlarını milletimiz asla unutmayacak, hayırla yad edecektir. “Komuta bizdedir” diyeni alnından öldürmek suretiyle kendisi şehit olan Niğdeli kardeşimi hayırla yad ediyorum.

Darbe teşebbüsü karşısında millet iradesinin yanında saf tutan ve STK’larımıza teşekkür ediyorum. Demokrasi, hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler konusunda hiçbir vatandaşımızın, kurumun endişesi olsun.

Olağanüstü hal onlara yönelik saldırılardan koruma amacı gütmektedir. Ülkemizin yaşadığı tehditle mukayese edilemeyecek küçük terör tehditleri karşısında sesini çıkarmayanların Türkiye’yi eleştirmeye hakları yoktur. Aldığımız bu kararı eleştirmeye hakları yoktur. Sadece gölge edilmesin yeter. "

MGK toplantısından açıklama yapılmadı

Darbe girişiminin ardından bugün ilk kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan kritik Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı 4 saat 40 dakika sürmüş ve toplantı sonunuda açıklama yapılmamıştı.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, MGK Genel Sekreterliğinin toplantıya ilişkin yazılı açıklamasının Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, yapılacağını kaydetmişti.

Sona eren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazeteciler içeriye alınarak  basın açıklamasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağı bildirildi.

[Haber görseli]

MGK'de Cumhurbaşkanı'nın Erdoğan'ın arkasında başyaveri bekliyordu. Başyaver Ali Yazıcı darbe girişiminden tutuklandı. Bugünkü toplantıda paylaşılan fotoğraflarda Erdoğan'ın arkasında asker yaver bulunmaması dikkat çekmişti.

Cumhuriyet