AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, 28 Şubat sürecinde başörtüsü zımnında baş döndürücü kıygın olduklarını, fakat hayatlarına bitmeme ettiklerini belirterek, 'Tamam, ihtimal avukat adına duruşmalara giremedim ama Birleşmiş Milletler'e gitme imkanım oldu. Kendi okulumun bahçesine giremedim ama Harvard'da müzakere etme şansım oldu. Bir yasakla çabalamak bizi apayrı bölgelerde çalışmaya yönlendirdi' dedi.

28 Şubat sürecinde başörtüsü yasakları üstüne etkin ortak avukat ve insanoğlu hakları aktivisti bulunan Benli, haram kalktıktan sonraları da umumi eş hakları üstüne çalışmalarına bitmeme edenlerden birisi.

O çevrim avukatlık icra ettiği düşüncesince baş döndürücü ortak tomar anısı bulunduğunu aktaran Benli, 'Duruşmalardan atıldım. Refah-Yol Hükümeti'nin Adalet Bakanı zımnında endamsız ortak çevrim duruşmaya duhul imkanımız olmuştu. Türkiye'de geçmiş nabız duruşmalara girdik. Aynı hevesin reddi biçiminde hakimler bizi çıkarmaya başladılar' diyerek konuştu.

Abisinin davasını, sorun karşı bilgelik kabul geçirmek ve daha sonra arzuhâl alıştırmak düşüncesince seyirciler kürsüsünden izlem ettiğini özetleyen Fatma Benli, 'Mübaşir, avukat adına beni çağırdı. Tabi giren olmadı. Sonra bilgili abime sordu, 'Avukatın nerede' diye. O, 'yok' dedi. Bu bana baş döndürücü enteresan gelir. Ben o çevrim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde duruşmalara girebiliyordum. Birleşmiş Milletler uğrunda konuşmalar yapabiliyordum. Ama dümdüz ortak davada 'yok' hükmündeydim' biçiminde konuştu.

'Ayşe bugünleri göremedi'

Kendi yaşamış bulunduğu mağduriyetlere kıyasla o süreçte davasına girmiş bulunduğu müvekkillerinin baş döndürücü hâlâ şişman teessürat yaşadığına ayraç fail Benli, etkilendiği ortak örneği de paylaştı:

'Ayşe öğretmen, İmam Hatip'te Kur'an-ı Kerim öğretmeniydi. Buna karşın 28 Şubat sürecinde görevden uzaklaştırıldı, soruşturmalar geçirdi, cezalar aldı, hakarete uğradı, memuriyetten atıldı. Yetmedi, duruşmaya gittiğinde bilgili başını açmasını söyledi. Bizler haram kalktıktan sonraları hayatlarımıza bitmeme edebildik. Ama Ayşe bugünleri görmedi. Çünkü o, aradan güzeşte çevrim süresince dokunmabana hastası bulunduğu düşüncesince ölüm etti. Bu benim düşüncesince baş döndürücü ağırdır. Çünkü telafisi yok. Eğer tığ 28 Şubat'ı unutursak, yaşananları unutursak bunun erte tekrarlanmayacağının garantisini kimesne veremez.'

'13 yıl tığ bu patinajı yaptık'

Başörtüsü yasağının 13 yıl süresince tartışıldığını hatırlatan Fatma Benli, '13 yıl tığ bu patinajı yaptık. 28 Şubat'taki o puslanmış havada mülga 26 bankayı, herkesin cebinden çıkan o paraları saymıyorum bile. Türkiye'nin ortak yıllık katışık ulusal hasılası gitti o dönem. Herkes o derece baş döndürücü tartışmakla meşguldü ki o paraların cebimizden çıktığını görmedik bile. Şu an bunları telafi geçirmek geçişsiz ki ortak hâlâ ayrımsız sıkıntıları Türkiye yaşamasın' ifadelerini kullandı.

'Duruşmalara giremedim ama BM'ye gittim'

28 Şubat'tan bugüne baktığında yaşadıklarını 'lütuf' adına değerlendiren Fatma Benli, '28 Şubat'ta baş döndürücü kıygın olduk ama insanoğlu bununla yaşama bitmeme ettiler. Tamam, ihtimal avukat adına duruşmalara giremedim ama Birleşmiş Milletler'e gitme imkanım oldu. Kendi okulumun bahçesine giremedim ama Harvard'da müzakere etme şansım oldu. Bir yasakla çabalamak bizi apayrı bölgelerde çalışmaya yönlendirdi' dedi.

'28 Şubat Davası'nın bitmeme etmesi baş döndürücü önemli. 1980 ihtilalinde kullanıcılarını kıygın edenler karşı ortak sorun küşade olsaydı, tığ 28 Şubat dönemini yaşamazdık' diyen Benli, ortak şeyin cezalandırılmamış kalmasının suçların gene etmesine sebebiyet verdiğinin altını çizdi.

Kaynak: AA