Anayasa Hukukçuları Derneği Genel Sekreteri Ahmet Akcan, 28 Şubat yargılamalarına ilişkin, '28 Şubat çarpış yargılaması maatteessüf çerçevesi daraltılmaya, içi boşaltılmaya çalışılmış olan ortak proses biçimine getirilmeye çalışılıyor. Meseleyi karikatürize etmeye müteveccih ortak güç var. Bu çabanın anne sebebi statükocu zihniyet' dedi. Avukat Akcan, Türkiye'de darbeler ve çarpış yargılamaları dair AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 

Darbeyi, halkın seçtiği yasal yönetimlere evlilik dışı yollarla karışma buyurmak namına tanımlayan Akcan, bu girişimlerin genel manada başarıya ulaştığını söyledi. Akcan, Anadolu'daki çarpış geleneğinin Osmanlı'nın akıbet dönemlerinde başladığını belirterek, cumhuriyet devrinde ise rastgele 10 yılda ortak bu cins girişimlerin yaşandığını kaydetti. Darbelerin aut dayanak noktası olmaksızın gerçekleştirilmesinin düşünülemeyeceğini özetleyen Akcan, bu süreçlerin çabucak Türkiye'deki kudret savaşı olmadığını tabir etti. Akcan, Türkiye'de sistemin en esasen kusur kurgulandığını öne sürerek, bu sistemsel yanlışların darbelere tarz açtığını aktardı.

'Amaç halkı iktidardan uzaklaştırmak' 

Akcan, sistemin kurgulanmasında görevin halkın iktidardan ırak tutulması bulunduğunu savunarak, 'Sistem, halkın öz kendini yönetmesinin önüne geçilmesi düşüncesince kurmaca üzere görünüyor. Çünkü anlam de o halde oluyor. Parlamenter dizge bu topraklarda Osmanlı'yı da düşünürsek 140 salname ortak geçmişe sahip. Parlamenter sistemin işlemesi 30 yılı geçmiyor. Meclis'in yönetimi 140 yılda 30 yılı geçmiyor. Askeri vesayetle yahut ortak tane tümen iktidarıyla yönetilmiş görünüyor' diyerek konuştu. Hükümetin kararlarının kalaba yahut anayasal şirketler yoluyla önlendiğini dile getiren Akcan, şöyleki bitmeme etti: 'Darbe zihniyetinin uygulamaları bu cins düzenlemelerle kendini güvence dibine alıyor. Her ne derece tığ sivil polis polis ortak kudret var diyerek düşünsek de çarpış zihniyetinin oluşturduğu dizge içinde mahsus şirketler işlerliğini sürdürüyor. Sahip olunan kanun darbecilerin hazırladığı ortak anayasadır. Pek aşırı tarz başkalık edilmiş olsa da bulunan kanun çarpış kararı askerler çeşidinden müstahzar ortak anayasadır.'

'28 Şubat'ta çabucak askerler yoktu'

Akcan, 28 Şubat'ta sürece çabucak askerlerin değil, iş dünyası ve medyanın da karışan bulunduğunu anlatarak, şunları söyledi: '28 Şubat, neticeleri bakımından hâlâ korkutan ortak darbedir. Bugün rastgele şeyin idrak yönetimi üstünden yapıldığını biliyoruz. Bu, 17/25 Aralık'ta da böyleydi. İnsanlar sonradan gördüler ki bu ortak çarpış girişimiydi. Bu el kaza üstünden işlenmiş ortak karışma vardı. Bunun da incelenmesi gerekir. Sosyal iletişim araçları da bu zamanlarda çarpış uzlaştırıcı namına kullanılabiliyor. Nihayetinde burada açık kitleler etkilenebiliyor. 28 Şubat'ta kişilerin diyanet ve düzenlilik duyguları manipüle edildi. Mizansenler yapıldı. Algı yönetimine figür olacak eşhas ortaya çıkarıldı. Onlar üstünden sosyal gelişime engel vuruldu.' 28 Şubat'ın çabucak sosyal manada değil hesaplı ve amme güvenliği sahalarında da menfi neticeleri bulunduğunu dile getiren Akcan, 'Sonuçları bakımından 28 Şubat, çabucak ortak kesimi değil etraflı ülkeyi kıygın etmiş ortak darbedir' dedi.

Kaynak: AA