Mehmet Tosun - TBMM Genel Sekreterliği'nin, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği belgeler arasında, dönemin 25 milletvekilinin, Tahsin Şahinkaya'nın kendisine ve ailesine menfaat sağladığı iddialarına ilişkin Meclis araştırması istedikleri dilekçe de yer alıyor.

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın son duruşmasında, müdahil avukatları, Şahinkaya hakkında 20 Kasım 1986'da Meclis araştırması isteyen dönemin milletvekili Cüneyt Canver'in dilekçesinin, TBMM'den istenmesini talep etmişti.

TBMM Genel Sekreterliği, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talebi üzerine, Cansever'in de aralarında bulunduğu 25 milletvekilinin, Şahinkaya hakkında TBMM'ye verdiği dilekçenin fotokopisini gönderdi.

Dilekçede, Şahinkaya'nın, "Uçak alımında şahsi çıkarlar sağladığı, nüfusunu kullanarak 4 büyük şirketin hissedarı olduğu, Hava Kuvvetleri'nin yaptırdığı tüm inşaatlarda belli şirketleri kolladığı ve bundan menfaat elde ettiği" yönündeki iddiaların açığa kavuşturulması için Meclis araştırması yapılması isteniyor.

-Araştırma isteminin gerekçeleri-

Dilekçeyle birlikte, Meclis araştırması isteminin "gerekçelerinin" yer aldığı belge de mahkemeye ulaştı.

Darbenin yapıldığı 12 Eylül 1980'den sonra Türkiye'nin parlamento denetiminden uzak kaldığı belirtilen gerekçede, bu dönemde birçok alanda usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarının ortaya atıldığı, ancak bunların resmiyete intikal ettirilmediği için inceleme ve araştırma dışı kaldığı bilgisi yer alıyor.

Usulsüzlük ve yolsuzlukla ilgili iddiaların üzerinde en çok yoğunlaştığı kişilerden birinin emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya olduğu kaydedilen gerekçede, Şahinkaya hakkında F-16 uçaklarının alınmasında yolsuzluk yapma, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihalelerini belli şirketlere verme, haksız kazanç yoluyla çok sayıda mal edinme, yurt dışında ve sırdaş hesaplarda para bulundurma gibi iddiaların yer aldığı belirtiliyor.

-"İddialar ortada kalmamalı"-

Silahlı kuvvetlerin ihale ve alımlarında yolsuzluklar yapıldığına ilişkin iddiaların ilk kez Şahinkaya ile ortaya çıkmadığı ifade edilen gerekçede, "Bazı şirketlerin, Türkiye'de rüşvet dağıttıkları öne sürülmüş ve bu iddialar yargıya intikal etmiştir. Bu tür araştırmaların Silahlı Kuvvetleri rahatsız edeceği yolundaki söylentiler haklı olamaz. Tersine bu gibi iddiaların ortada bırakılması, Silahlı Kuvvetler'in sağlam gelenekleri ile bağdaşmaz" denildi.

Şahinkaya'nın mal varlığıyla ilgili açıklamasının tatmin edeci olmadığı belirtilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Hava Kuvvetleri'nin çeşitli tesislerinin, Şahinkaya ailesinin ortak olduğu seramik fabrikasının ürünleri ile donatıldığı iddiası doğru mudur- F-16 uçaklarıyla ilgili anlaşma yalnız uçak üretimine ilişkin değildir. Bu anlaşma, ülke ekonomisi boyutlarında bir dizi çıkar bağlantısını ve ipoteklerini de gündeme getirmiştir. Belirtilen şirketler bu anlaşmanın yan bağlantılarına nasıl olup da yerleştirilmiştir- İşkur adlı şirket, Denizcilik Bankası'nca neden satın alınmış ve daha sonra yine bu ailenin ortak olduğu şirket tarafından niçin geri alınmıştır-"

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA