Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY), "takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurarak darbeye teşebbüs ettiği" iddiasıyla aralarında firari sanık Fetullah Gülen ile eski emniyet müdürü Yakub Saygılı'nın da bulunduğu 69 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar, eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı ve Kazım Aksoy ile İbrahim Şener, Arif İbiş, Mehmet Habip Kunt, Mehmet Fatih Yiğit ve Mustafa Demirhan ile başka suçtan tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Sanık ve müşteki avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmada, firari sanıklar Fetullah Gülen ve Sinan Dursun ile eski emniyet müdürü Hamza Tosun'u avukatları temsil etti.

Duruşmada söz alan sanıkları, daha önce reddi hakim talebinde bulunduklarını ve bir önceki celsede bu taleplerinin reddedildiğini hatırlatarak, yasalara aykırı olduğunu öne sürdüğü bu kararın kaldırılmasını istedi. Yeniden reddi hakim kararı verilmesi ve bu talebin usulüne uygun olarak üst mahkemece değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden avukatlar, reddi hakim kararı verildikten sonra iddianamenin okunmasına geçilmesini istedi. Bazı sanık avukatları da bu talebi kendi müvekkilleri yönünden dile getirdi.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, daha önceki reddi hakim talebinin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince reddedildiğini belirterek iddianamenin kaldığı yerden okunmasına hükmetti.

Duruşmada, bin 453 sayfalık iddianame, 71. sayfadan itibaren okunuyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından hazırlanan iddianamede, bir numaralı sanık olarak Fetullah Gülen yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan, eski Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Serhat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu'nun "müşteki" olarak yer aldığı iddianamede, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bazı bakan ve milletvekilleri "mağdur" sıfatıyla bulunuyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, firari sanıklar Fetullah Gülen ve Sinan Dursun'un yokluğunda tutuklanmasına hükmederek, iki sanık hakkında ayrıca kırmızı bülten çıkarılması talebinde bulunmuştu. Firari sanık Hamza Tosun hakkında ise yakalama kararı verilmişti.

Kaynak: AA