Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY), 'takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler meydana getirdiği ve şüphelilere düzen kurarak darbeye girişim ettiği' iddiasıyla aralarında firari maznun Fetullah Gülen ile emektar itimat müdürü Yakub Saygılı'nın da bulunmuş yer aldığı 7'si mevkuf 69 sanığın yargılandığı davada, sanıkların alıkonulma halinin devamına hükmedildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince adliyenin iri salonunda meydana getirilen duruşmaya, mevkuf sanıklar İbrahim Şener, Arif İbiş, Mehmet Habip Kunt ve Mustafa Demirhan ile bambaşka suçtan mevkuf sanıklar Mahir Çakallı, Yasin Topçu ve Mehmet Akif Üner, 5 tutuklanmadan maznun ve birtakım tarafların avukatları katıldı.

Tutuklu sanıklardan Yakup Saygılı, Kazım Aksoy ve Mehmet Fatih Yiğit'in gelmediği duruşmada, müştekilerden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ahmet hususi ile sızlanan Başbakan Ahmet Davutoğlu ve emektar bakanlardan Ömer Dinçer'in avukatı Ali Taşar amade bulundu.

Mahkeme Başkanı Ahmet Civelek, duruşmaya gelmeyen mevkuf sanıklar ile avukatların bahane dilekçesi sunduklarını söyledi. Avukatları katılmayan sanıklar lakırtı alarak, vekillerinin bulunmadığı düşüncesince iddianamenin okunmamasını istem etti.

Duruşmaya eklenmiş olan mevkuf sanıklar, boşaltma talebinde bulundu.Talepleri değerlendiren murafaa heyeti, sanıklar Yakup Saygılı, Kazım Aksoy, Mehmet Fatih Yiğit, İbrahim Şener, Arif İbiş, Mehmet Habip Kunt ve Mustafa Demirhan'ın alıkonulma halinin devamına değişmeyen verdi.

Fetullah Gülen ve Sinan Dursun konusu için gıyabi alıkonulma kararının devamına mütehakkim heyet, sanıklar Gülen ve Dursun konusu için iadeli işlemleri düşüncesince yönerge evrakı ile ilgilendiren gönderilen eksikliklerin giderilerek Adalet Bakanlığına gönderilmesini kararlaştırdı.

Sanıklardan emektar İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun konusu için soruşturma kararının da devamına mütehakkim heyet, duruşmaların 1, 2 ve 3 Haziran'da yapılmasına değişmeyen verdi.

Ceza istemleri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar çeşidinden hazırlanmakta olan bin 453 sayfalık iddianamede, 1 numaralı maznun kendisine Fetullah Gülen arazi alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Serhat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu'nun 'müşteki' kendisine arazi almış yer aldığı iddianamede, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birtakım icra vekili ve milletvekilleri 'mağdur' sıfatıyla bulunuyor.

İddianamede, Gülen, Sinan Dursun, emektar itimat müdürleri Yakub Saygılı, Kazım Aksoy ve Hamza Tosun'un da aralarında yer aldığı 67 sanığın 'cebir ve kuvvet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya yahut görevlerini yapmasını azda olsa yahut ağız ağıza engellemeye teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istem ediliyor.

Sanık 2 kolluk kendisince ''terör örgütüne organ olmak'' suçundan 7,5 ila 15'er yıla denli cezaevi cezası istem edilen iddianamede, Gülen ve Dursun'un başkaca 'FETÖ/PDY silahlı yıldırı örgütünü ihdas etmek ve yönetmek' suçundan 15 ila 22,5 yıl, 'devletin güvenliği yahut iç yahut aut siyasi faydaları bakımından, ayrıcalığı bakımından duyurulmayan kalması müstelzim bilgileri, siyasi casusluk has elde etmek' suçundan 22,5 ila 30 sene kazanmak az daha toplanmış 37 sene 6 ay ila 52 sene 6 ay ortada mütebeddil oranlarda cezaevi cezasına çarptırılması isteniyor.

İddianameyi benimseme fail İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, firari sanıklar Gülen ve Dursun'un yokluğunda tutuklanmasına hükmederek, dü maznun kendisince başkaca al sütun çıkarılması talebinde bulunmuştu. Firari maznun Hamza Tosun kendisince ise soruşturma sonucu verilmişti.

Kaynak: AA