Emekli maaşlarına zam gelecek mi? 2017 yılı itibariyle milyonlarca emekli özü enflasyon farkından doğan yeni zamlara çevilrdi. Emeklilerin maaşı ne kadar olacak ve kaç TL zam gelecek? Haziran, Temmuz ve Ağustos ayı itibariyle emekli zamları en çok konuşulanları listesine girecek. Hem SSK hem Bağ-Kur hem de memur emeklilerinin maaşı değişecek. 24 Mayıs çarşamba günü itibariyle gelen son dakika emekli zam haberleri herkesi heyecanlandırdı...

ENFLASYON FARKI NE KADAR OLACAK?

11.5 milyon emeklinin maaşı Temmuz'da değişecek. Zam oranında enflasyon belirleyici olacak. İlk 4 aylık enflasyon verileri, zam oranı için ipuçlarını verdi. Şimdiden memur emeklisine yüzde 4'lük zamma ilaveten yüzde 2.71'lik enflasyon farkı göründü. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ise yüzde 5.71'lik zam ortaya çıktı. Mayıs ve Haziran enflasyonuna göre zam oranları artacak ya da düşecek. Emekliler, kesin zam oranını 3 Temmuz'da öğrenecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yılın Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar zam alıyor. Temmuz zammını da bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon belirleyecek. Bunun 4 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 5.71 çıktı. 2 aylık enflasyon verisinin daha eklenmesiyle kesin zam oranı ortaya çıkacak.

Hesaplama nasıl olacak?

Yüzde 5.71 zam ile en düşük maaş; 2000'den önce emekli olan SSK'lılarda bin 402 liradan bin 482 liraya, 2000'den sonra emekli olan SSK'lılarda 836 liradan 883 liraya, Bağ- Kur esnaf emeklilerinde bin 218 liradan bin 287 liraya, Bağ-Kur tarım emeklilerinde 950 liradan bin 5 liraya yükselecek. Halen bin 500 lira alan emeklinin maaşı 85 lira artışla bin 585 liraya, 2 bin lira alanın maaşı 114 lira artışla 2 bin 114 liraya çıkacak.

En az 1771 TL

Memur emeklileri, Ocak'ta yüzde 3 zam almıştı. Toplu sözleşmeye göre Temmuz'da ise memur emeklilerine yüzde 4 zam ve ayrıca ilk 6 aylık dönemde enflasyon yüzde 3'ü aşarsa fark verilecek. Ocak-Nisan enflasyonunun yüzde 5.71 olarak gerçekleşmesiyle, memur emeklilerinin Temmuz'da enflasyon farkı alacağı ortaya çıktı. Oluşan enflasyon farkı yüzde 2.71... Mayıs ve Haziran aylarının enflasyon verilerine göre fark azalacak ya da artacak. Mevcut rakama göre, en düşük memur emeklisi aylığı yüzde 2.71 enflasyon farkı ve yüzde 4 zam ile bin 658 liradan bin 771 liraya çıkacak.

emekli-maaşı-2017

EMEKLİYE TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI!

Milyonlarca memur ve memur emeklisi için Temmuz ve Ağustos kilit tarihler olacak. Temmuz'da çifte zam almayı bekleyen memurlar ve memur emeklileri, Ağustos'ta da 2018 ve 2019 zamlarını öğrenecek. Ağustos'ta kurulacak toplu sözleşme masasında, hükümet yetkilileri ve memur sendikaları hem 2 yıllık zam oranlarını hem de sosyal ve mali haklarda yapılacak iyileştirmeleri ele alacak. 2 yıllık dönem için 4 ayrı zam oranı tespit edilecek. Memur sendikalarının her 6 aylık dönem için talep edeceği zam oranının tabanının yüzde 5'ten başlayacağı belirtiliyor. Hükümet yetkilileri de toplu sözleşme masasına tekliflerini sunacak ve pazarlıklar sonucu zam oranları kararlaştırılacak.

Toplu sözleşme taleplerine ilişkin açıklamalarda bulunan Memur- Sen Başkanı Ali Yalçın, "2018 ve 2019 yıllarında kamu görevlilerinin yararlanacağı mali ve sosyal haklar için, zam oranlarının belirlenmesi, kadro sorununun çözülmesi için masaya oturacağız. Enflasyona karşı koruyan değil, enflasyonun üstünde konuşlanan, gerçekleşen enflasyon ile tahmini enflasyon verileri arasındaki makası kapatacak, erime riski oluşturmayan oran teklifleriyle masada olacağız" dedi..

EMEKLİLER İÇİN ÜÇ ÖNEMLİ FIRSAT

Prim günü eksiği nedeniyle emekli olamayanlara yeni fırsatlar için düğmeye basıldı. 3 fırsat masada. Stajyerlik döneminin sigortalılık süresine eklenmesi ve emeklilik yaşını tamamlayan ancak prim eksiği olan SSK'lılara toplu ödeme hakkı verilmesi gibi çalışmalar gündemde. Ayrıca 2008'den önce oda ve vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur'u yapılmayanlar için de formül aranıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı, geçtiğimiz günlerde bu konudaki çalışmanın sürdüğünü söylemişti. Prim eksiği nedeniyle emekli olamayanlara toplu ödeme imkanında, belli bir süre hizmet şartı aranması üzerinde duruluyor. Bu konuların önmüzdeki günlerde çözülmesi bekleniyor.

EMEKLİYE UCUZ EV FIRSATI

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), emeklileri ev sahibi yapmak için seferber oldu. Bunun için 'talep projeleri' ve 'sosyal konut projelerinden yüzde 25 kontenjan ayrılması' şeklindeki iki ayrı yöntem uygulayan TOKİ, bu yıl çok sayıda emekliyi ayda ortalama 300 lira taksitle ev sahibi yapmayı hedefliyor. TOKİ, 2017'de inşa edeceği 65 bin sosyal konuttan emeklilere yüzde 25 kontenjan ayıracak. Böylece bu yıl 16 bin 250 emekli kira öder gibi ev sahibi olma imkanı yakalayacak. Projeler hayata geçirildikçe başvurular alınacak. Eğer projelerde başvuru sayısı konut sayısını aşarsa kura çekilecek. Emeklilere kurada çifte şans sunulacak. Kura sonucu emekli kategorisinden hak sahibi olamayanlar, diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutulacak.

Nasıl başvuruluyor?

TOKİ, bu yıl emeklilere konut yapılması ile ilgili valiliklerden gelen talepler doğrultusunda da projeler gerçekleştirmeye devam edecek. TOKİ, ev sahibi olmak isteyen emeklilere duyuruları internet sitesinden yapıyor. www. toki.gov.tr adresindeki 'Emeklilere Özel' bölümünü tıklayanlar, buradan projeleri ve başvuru tarihlerini görebiliyor. Başvuru ve satış işlemleri Ziraat Bankası ve Halk Bankası aracılığı ile yürütülüyor. Başvuru esnasında emekli kimlik kartı veya emekli olduğuna ilişkin belgenin ibraz edilmesi yeterli oluyor. TOKİ'nin başvurularında dernek üyeliği şartı bulunmuyor...

ANNEYE ERKEN EMEKLİLİK

Aelerin gündeminde erken emeklilik var. Kadınlara sigortalı olmadan önce yaptığı doğumlar için de borçlanma imkanı gündemde. Böyle bir düzenleme ile kadınlar; sigortalı olmadan önceki doğumları borçlanabilecek, yaş şartını geriye çekerek erken emekli olabilecek. Geçmiş uygulamada, SSK'lılar sigortalı olduktan sonra yaptıkları doğumlar için 2 çocuğa kadar borçlanma yapılabiliyordu. Çıkarılan yasayla borçlanma imkanı genişletildi. Bağ-Kur'lulara ve memurlara da doğum borçlanması imkanı sağlandı. Borçlanma yapılabilecek çocuk sayısı da 3'e çıkarıldı. 3 çocuk için doğum borçlanması, aeye 6 yıl prim kazandırıyor. Ancak bu uygulama, sigortalı olduktan sonra yapılan doğumları kapsadığı için yaşı geriye çekmiyor. Aeler, sigortalı olmadan önceki doğumlar için borçlanma imkanı istiyor. Esnaf aelerin beklentisini, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken gündeme taşıdı. Palandöken, "Beklentimiz, esnafın sigortalı oldukları tarihten önce yaptıkları doğumlarının da borçlanma kapsamına alınmasıdır" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kadın çalışanların her ne şekilde olursa olsun gece vardiyasında 7.5 saatten fazla çalıştırılamayacaklarını belirtti. Bir soru önergesini yanıtlayan Müezzinoğlu, işverenlerin, postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde, her postada çalışan işçilerin ad ve soyadlarını kapsayan listeler ile bu işçiler için işe başlamadan önce alınan periyodik sağlık raporlarının bir nüshasını ilgili çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerine vermekle yükümlü olduğunu ifade etti..

EMEKLİYE MAAŞ MÜJDESİ! EŞİTLİK SAĞLANACAK

Toplumun her kesiminin nabzını tutan hükümet, gerçekleştirilen ev ziyaretlerinde gelen 'emekli maaşları arasındaki dengesizliklerin giderilmesi' yönündeki talepler üzerine harekete geçti. Konu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na geliyor. Kurul, emekli maaşları arasındaki dengenin sağlanması için yapılabileceklerini masaya yatıracak. Edinilen bilgiye göre; bu çerçevede, düşük ve yüksek maaşlar arasında farkın azalması konusu ele alınacak. Ayrıca aynı hizmet yılı ve primle emekli olanların arasındaki makasın kapanması için formüller tartışılacak. Halen en düşük memur emeklisi aylığı bin 658 lira seviyesinde bulunuyor. 2000 yılından önce SSK'dan emekli olanlar arasında en düşük maaş bin 402 lira. 2000'den sonra SSK'dan emekli olanlar ise en düşük 836 lira alıyor. En düşük aylık Bağ-Kur esnaf emeklilerinde bin 218 lira, Bağ-Kur tarım emeklilerinde ise 950 lira seviyesinde bulunuyor. Emekliler bu farklılıkların giderilmesini istiyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamları, enflasyona endeksli durumda. Emekliler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar zam alıyor. Memur emeklilerinin zamları ise memurlarla birlikte toplu sözleşmede belirleniyor.

 OCAK 2013: 2000 yılı öncesi emekli olan SSK'lılar intibak aldı.
 TEMMUZ 2015: Maaşı bin 100 liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen zam yapıldı.
 TEMMUZ 2015: Bağ-Kur kapsamında çalışanların maaşındaki kesinti yüzde 15'ten 10'a çekildi.
 EYLÜL 2015: Memur emeklileri ortalama 100 liralık ekstra artıştan yararlandırıldı.
 OCAK 2016: SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşında ekstra 100 liralık seyyanen artış oldu.
 MART 2016: Bağ- Kur emeklisi çalışanlardan kesinti kaldırıldı.
 OCAK 2017: Kamudan 30 yılın üzerinde hizmetle emekli olanlara ek ikramiye başladı.
 MART 2017: Emekliye promosyon başladı.

EMEKLİ ZAMMI EKK'DA

Emeklilerin 'maaşlar arasındaki dengesizliklerin giderilmesi' yönündeki talepleri Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) geliyor. Kurul, emekli maaşları arasındaki dengenin sağlanması için yapılabilecekleri masaya yatıracak. Edinilen bilgiye göre; bu çerçevede, düşük ve yüksek maaşlar arasında farkın azalması konusu ele alınacak. Ayrıca aynı hizmet yılı ve primle emekli olanların arasındaki makasın kapanması için formüller tartışılacak. Halen en düşük memur emeklisi aylığı bin 658 lira, en düşük SSK emeklisi maaşı ise 836 lira civarında.

EMEKLİYE YAZ BEREKETİ

Bu yaz 11.5 milyon emekli için büyük önem taşıyor. Temmuz'da tüm maaşlar değişecek. Ağustos'ta da memur emeklilerinin 2 yıllık zam oranları belli olacak. İlk 4 aylık enflasyonun yüzde 5.71 çıkması, Temmuz zammına ilişkin tahminleri yükseltti. Ağustos'ta yapılacak toplu sözleşmede de her 6 aylık dönem için yüzde 5'i aşan zam talebi masaya gelecek.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Temmuz'da, bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranı kadar zam alacak. Memur emeklilerine de yüzde 4 zam ve ilk 6 aylık enflasyon yüzde 3'ü aşarsa fark verilecek. 2017'nin ilk 6 aylık dönemine ilişkin enflasyon tahmini yüzde 3.59 olarak açıklanmıştı. Bu tahmine göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 3.59 zam öngörülüyordu. Memur emeklileri ise yüzde 4'lük zamma ek olarak yüzde 0.59 enflasyon farkı alacaktı. İlk 4 aylık enflasyonun yüzde 5.71 çıkmasıyla Temmuz zammı için tahminler yükseldi. Şimdiden SSK ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 5.71 zam, memur emeklilerine de yüzde 4 zam + yüzde 2.71 enflasyon farkı göründü. Mayıs ve Haziran enflasyon verilerinin ortaya çıkmasıyla bu oranlar artacak veya azalacak. Kesin rakam, 3 Temmuz'da belli olacak. Emekliler, Temmuz ayı içinde zamlı maaşlarını alacak. Ağustos da memurlar ve memur emeklileri için toplu sözleşme ayı olacak. Memur emeklilerinin 2018 ve 2019 maaşlarında yapılacak artışlar, toplu sözleşmede belirlenecek. Sendikalar, toplu sözleşmede, her 6 aylık dönem için yüzde 5'i aşan zam talebini masaya getirecek.

Kamudan 30 yıldan fazla hizmetle emekli olup ikramiyesini 30 yıl üzerinden alanlara ödemeler devam ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuran memur emeklilerine, 30 yılın üzerindeki her tam hizmet yılı için ikramiye ödemesi yapıyor. Ödemeler devam ediyor. Memur emeklilerinin hak kaybına uğramamak için 27 Ocak 2018'e kadar mutlaka başvurusunu yapması gerekiyor. Kapsamdaki memur emeklisi eğer vefat etmişse, hak sahipleri yani dul ve yetim maaşı alanlar aynı şekilde başvurarak ikramiyeyi alabiliyor. SGK'nın verdiği bilgiye göre, yıllık en yüksek ikramiye tutarı 3 bin 407 lira 42 kuruş.

EMEKLİYE UCUZ TATİL FIRSATI

Türkiye Emekliler Derneği'nin, bir turizm firması ve Anadolu Jet ile yaptığı anlaşma kapsamında başlattığı tatil kampanyası sürüyor. 28 Mayıs'a kadar devam edecek kampanya kapsamında; Alanya'da 4 gece 5 gün, Dalyan'da ise 3 gece 4 gün tatil için kişi başına 555 lira ödeniyor. Fiyata; konaklama, uçak ile ulaşım, transfer, yemek, turlar ve özel aktiviteler de dahil. Alanya'da 5 yıldızlı otelde, Dalyan'da ise butik otellerde konaklama yapılıyor. Afyonkarahisar'da 4 gece 5 günlük termal tatil için ise Ankara'daki emekliler 600 lira, diğer illerdekiler 755 lira (uçak ile birlikte) ödeme yapıyor. Tam pansiyon konaklama, ulaşım, canlı müzik ve aktiviteler içeren tatil kapsamında doktora danışma, günlük tansiyon ve şeker ölçüm hizmeti de veriliyor.

Çalışma Bakanlığı da '1 milyon emekliye ucuz tatil' projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bunun için turizmcilerle ve Türk Hava Yolları yetkilileriyle görüşmeler yapılıyor. Proje kapsamında, emeklilerin Ege ve Akdeniz'de Eylül, Ekim ve Kasım aylarında hesaplı tatil yapması sağlanacak. Ayrıca ucuz uçak bileti imkanı sunulacak. Bakanlık, turizmcilerden ve Türk Hava Yolları'ndan verilebilecek en düşük fiyatın verilmesini istiyor. Çalışmanın kısa sürede tamamlanması hedefleniyor

2.9 MİLYONA İKİNCİ EMEKLİLİK

45 yaş altı çalışanlara ikinci emeklilik imkanı getiren ve 3'lü devlet katkısı teşviği içeren otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) büyüyor. Sistemdeki çalışan sayısı 2.9 milyon kişiye, fon büyüklüğü 364 milyon liraya ulaştı. 1 Ocak'tan itibaren 'kademeli' otomatik BES uygulaması başlattıklarını ifade eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ilk etapta bin ve üzeri çalışanı olan özel sektörün, 1 Nisan'dan itibaren de kamu çalışanları ile 250-bin çalışanı bulunan özel sektörün sisteme dahil olduğunu hatırlattı. BES'in 5 Mayıs itibarıyla 6.8 milyon katılımcıya ulaştığını, biriken fonun ise 67 milyar lira olduğunu bildiren Şimşek, otomatik BES'in de hızla büyümeye devam ettiğini vurguladı. Şimşek, söz konusu sistemdeki çalışan sayısının 10 Mayıs itibarıyla 2.9 milyon kişiye, fon büyüklüğünün ise 364 milyon liraya ulaştığını söyledi.

Kaynak: HABER7.COM