ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde, Hakim ve Cumhuriyet Savcısı Adayları Kura Töreni'ne katıldı.

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından soruşturmalar yürütüldüğünü ifade eden Erdoğan, "Şu ana kadar örgütle iltisaklı, 3 bin 456 hakim, savcı ile yüksek yargı organı üyesi meslekten çıkarılmıştır. Bunların dışında meslekten uzaklaştırılan ancak yapılan inceleme neticesinde haklarındaki iddiaların mesnetsiz olduğu anlaşılan 198 hakim ve savcı da görevlerine iade edilmiştir." dedi.

"Mağdur yoktur"

Kamudaki FETÖ soruşturmalarında mağduriyetler yaşandığı iddialarına değinen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Zaman zaman bazı şeyler söyleniyor, 'Efendim mağdurlar var.' Kusura bakmayın mağdur falan yok. Niye yok? Yargı, kolluk kuvvetleriyle birlikte burada samimi davrandığı sürece, burada mağdur yoktur. Samimi davranmıyorsa, ilgili mercilere müracaatla nasıl hakları iade ediliyorsa, onların da hakları kendilerine iade edilir. Burada bazı yanlışlar, hatalar olmuyor değil, o da olabilir, doğrudur fakat unutmayın ki benim 241 şehidimin, 2 bin 194 gazimin hesabını kim verecek?"

"Burası Çatladıkapı Muhtarlığı değil"

FETÖ soruşturmalarında ulaşılan isimlere ilişkin eleştirilere değinen Erdoğan, "Şimdi dünyadan bize akıl verenler var. 'Bu kadar ismi nasıl, nereden biliyorsunuz? Nasıl olur da bunları hemen anında toparladınız...' Bana da söylüyorlar. Biz devletiz. Burası Çatladıkapı Muhtarlığı değil ki devletiz. Nerede, kim ne yapıyor, bunların hepsini bir devlet bilmiyorsa, onun istihbaratı bunu bilmiyorsa, kusura bakmasınlar." diye konuştu.

"Bizde senden daha çok tarafsız ve bağımsız yargı var"

Erdoğan, iş adamı Rıza Sarraf'ın ABD'de yargılanmasına dair şunları kaydetti:

"Sen kalkacaksın ta Amerika'dan, senin savcıların FETÖ terör örgütü vasıtasıyla Türkiye'ye getirilip, burada yedirilecek, içirilecek, giydirilecek... Ondan sonra Amerika'ya tekrar dönecek, ondan sonra da bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını içeri girerken pat tutuklayıp alacaksın, 6 aydır orada hapiste tutacaksın, yargılamayacaksın. Seninki tarafsızlık olacak, bağımsızlık olacak, o kişiye karşı 'Onu niye hesaba çekmiyorsunuz' diye sorduğumuzda o zaman da diyeceksin ki 'Böyle böyle burada bağımsız, tarafsız yargı var.' Kusura bakma, bizde senden daha çok tarafsız ve bağımsız yargı var."

"Yargı karar vermedikçe biz de vermeyeceğiz"

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi konusunda ABD ile görüşmelerin sürdüğüne işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizden teröristleri istedikleri zaman kendilerine veriyoruz ama onlar bakın böyle bir teröristi bize vermiyor. Niye vermiyorsun? Neymiş yargı varmış, mahkeme kararı olmadan veremezlermiş. Olabilir, peki. Gün olan harman ola. Aynı şey burada da olabilir. Bir şeyler istediğiniz zaman bu defa da biz, (hakimlere hitaben) sizlere havale edeceğiz. Siz karar vermedikçe biz de vermeyeceğiz. Bundan sonra böyle. Hem stratejik müttefik olacağız hem de farklı şeyler konuşulacak, olmaz böyle bir şey."

Kaynak: AA