Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında tutuklanmaları istemiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 49 kişiden, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 11'i tutuklandı.

İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi İslam Çiçek, savunmasını aldığı 32 şüpheli ve dosya üzerinden işlem yaptığı 17 şüpheliyle ilgili kararını açıkladı.

49 şüpheliden, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 11'i tutuklandı.

Hakimlik, 8 şüphelinin denetimli serbestlik şartıyla serbest kalmasını kararlaştırdı. Bu kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu. 30 şüpheli de serbest bırakıldı.

 

3 saat sonra karar açıklandı

22 Temmuz operasyonu kapsamında bugün saat 11.00 itibari ile başlayan ifade alımı, hakim İslam Çiçek'in sanık avukatlarının gereksiz ve yersiz taleplerle sorgulamayı kilitlediği gerekçesiyle saat 16.00'da sona erdi.

Hakim Çiçek, 32 şüphelinin ifadesinin tamamlanmasının ardından şüpheli avukatlarının savunma yaptırmamaları konusunda direnç gösterdikleri, sürekli talepler olduğu bu talepler reddedilmesine rağmen bu taleplerin bir sonunun gelmediği, sağlıklı ve güvenli sorgu ortamının kalmadığı, bugüne kadar tüm uğraşlara rağmen bir güven ortamının sağlanamadığı, sorgulamanın gereksiz ve yersiz taleplerle kilitlendiği görülmekle dinlenilmeyen 17 şüphelinin dinlenilmeyerek dosya üzerinden karar verilmesine hükmetti. Saat 21.00'da tüm şüpheliler hakkında karar vereceğini belirten hakim İslam Çiçek, 3 saat sonra kararını açıkladı.

 

ADLİYEDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Kararın açıklanacağı duruşma salonunun olduğu katta yoğun güvenlik önlemi alan polis ekipleri basın mensuplarını kattan ayrılmaları konusunda uyardı. Savcılığın bu yönde bir talimat verdiğini belirten polis memurları gazetecileri kamera ile görüntüledi. Foto film şubeye bağlı polis memurları gazetecileri kamera ile kayıt altına alırken basın mensupları bu duruma tepki gösterdi. Adliyenin hemen her katında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü, Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü ve Havalimanı Şube Müdürlüğü'ne bağlı polis memurlarının bulunduğu gözlenirken duruşma salonunun bulunduğu zemin katta avukatlar saat 21.00 itibari ile hakimin vereceği kararı beklemeye başladı. Foto film şubeye bağlı 2 polis memurunun kamera ile avukatları da görüntülemesi üzerine şüpheli avukatları duruma tepki gösterdi ve zaman zaman avukatlar ve polisler arasında gerginlik yaşandı.