ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sayıştay, milletimizin çoluk çocuğunun rızkından keserek devletine emanet ettiği gelirlerin şeffaf ve verimli bir şekilde kullanılmasına gözcülük yapıyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sayıştay'ın 154'üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen akşam yemeğinde, Sayıştay üyelerini ağırladı.

Basına kapalı gerçekleşen programda, Sayıştay üyelerine hitap eden Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne, milletin evine hoş geldiniz. Sayıştayımızın siz kıymetli mensuplarını böylesine anlamlı bir yıl dönümü sebebiyle milletin evinde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu özellikle ifade etmek isterim. Sayın Başkana, bizleri bir araya getirdiği için teşekkür ediyorum." diyerek sözlerine başladı.

Sayıştay'ın 154. kuruluş yıl dönümünü kutlayan, tüm mensuplarını tebrik eden Erdoğan, "Bu vesileyle 154 yıldır Sayıştay çatısı altında ülkemize ve milletimize hizmet eden herkesi minnetle, şükranla yad ediyorum. Ülkemizin en köklü kurumlarından birinde görev yapma şerefi ve onurunu taşıyan sizlere başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Sayıştay'ın Osmanlı'dan miras kalan, milli ve köklü kurumlardan biri olduğunu anımsatarak, 1862 yılında Divan-ı Muhasebat adıyla kurulan Sayıştay'ın, 1876 tarihli Kanun-i Esasi'den başlayarak tüm anayasalarında yer aldığına işaret etti.

"Görevinizi en etkin biçimde yapabilmenize imkan sağladık"

"Bugün Sayıştay başkanlığımız yargı yetkisi ile donatılmış, yüksek denetim organı olarak Türkiye'nin yönetim sisteminin, Türk demokrasisinin taşıyıcı kolonlarından biridir." diyen Erdoğan, "Sayıştay, milletimizin çoluk çocuğunun rızkından keserek devletine emanet ettiği gelirlerin şeffaf ve verimli bir şekilde kullanılmasına gözcülük yapıyor. Başbakanlığım döneminde hayata geçirdiğimiz iki kritik kanunu, özellikle onların düzenlemesiyle sizlerin bu görevinizi en etkin biçimde yapabilmenize imkan sağladık." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, kurulduğu yıldan itibaren hukuka uygunluk denetimi yapan Sayıştay'ın, 2006 yılında çıkarılan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve 2010 yılındaki 6085 sayılı Sayıştay Kanunu ile güçlendirildiğini hatırlattı.

"Yatırımlarımızı, büyük projelerimizi hız kesmeden sürdürmeliyiz"

"Milletimizden aldığımızı yollarla, köprülerle, havalimanlarıyla, hastanelerle, okullarla milletin kendisine iade ettik. Fakirin parasıyla zengini daha zenginleştirmedik bilakis milletin verdikleriyle 79 milyonun tamamını kalkındırdık." ifadesini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Vergi sisteminde yaptığımız reformlarla vergi adaletini sağlamanın çabası içinde olduk. Sosyal yardımlarla toplumumuzun en korunmasız kesimlerinin elinden tuttuk, onları kimseye muhtaç etmeden onurluca yaşayabilecekleri imkanlara kavuşturduk. Türkiye'nin durmaya, duraksamaya hakkı yok. Çünkü yerinde sayan, potansiyelini tam olarak kullanmayan, imkanlarını harekete geçiremeyen bir devletin küme düşmesi mukadderdir. Bunun için ülke olarak yatırımlarımızı, büyük projelerimizi hız kesmeden sürdürmeliyiz. 2023 hedeflerimize ulaşmak için tüm kurumlarımızın, milletimizin her bir ferdinin sorumluluk üstlenmesi gerekiyor. Bu süreçte bilhassa Sayıştay Başkanlığımıza çok önemli görevler düşüyor.

Sayıştay mensuplarının, yetkilerini milletin menfaatleri ve ülkenin hedefleri doğrultusunda icra edeceğine yürekten inanıyorum. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu yönde atacağınız adımlarda, sizi desteklemeye Cumhurbaşkanı olarak devam edeceğim."

Erdoğan, sözlerini Sayıştay Başkanlığının 154. kuruluş yıl dönümünün hayırlı olmasını dileyerek tamamladı.

Yemeğe, Sayıştay Başkanı Recai Akyel'in yanı sıra Suudi Arabistan Sayıştay Başkanı Hussam Al-Angari, Katar Sayıştay Başkanı Sheikh Bandar Bin Mohammed Bin Saoud Al Thani, Azerbaycan Sayıştay Başkanı Vugar Gulmammadov, KKTC Sayıştay Başkanı Osman Korahan, Sayıştay Başkan Yardımcıları Mikdat Özkan ile Orhan Yaşa ile Sayıştay daire başkanları ve üyeleri katıldı.

Muhabir: Sinan Uslu

Kaynak: AA