İSTANBUL - UĞUR ASLANHAN

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, enflasyon oranının yıl sonunda tek hanelere gerileyeceğini dile getirerek "Gelecek yıl ise enflasyon oranının 2017'nin altında olacağını düşünüyorum. Benim beklentim oranın yüzde 7,5-8 civarında olacağı." dedi.

Leblebici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıl sonunda büyüme oranının yüzde 5'e yakın olacağını kaydederek, bu alanda bir sorun olmayacağını söyledi.

Yıl sonunda enflasyon oranında tek hanenin görüleceğini dile getiren Leblebici, 2017 sonunda yüzde 9'un üzerinde ama yüzde 10'un altında, tek haneli enflasyon beklediklerini aktardı.

Leblebici, "Gelecek yıl ise enflasyon oranının 2017'nin altında olacağını düşünüyorum. Benim beklentim oranın yüzde 7,5-8 civarında olacağı." diye konuştu.

Yıl başında bütün kötümser havanın ortalıkta dolaştığını ifade eden Leblebici, ancak kendilerinin Türkiye'nin büyümesinde sıkıntı görmediklerini ve her zaman rahat büyüyeceklerini söylediğini anlattı.

Leblebici, gelişmiş piyasaların toparlandığını, ihracatın arttığını, kredi büyümesinin sürdüğünü kaydederek, bu gelişmelerin büyümeye büyük etkisi olduğunu, bunların büyümeyi sürdüreceğini aktardı.

"Faizlerin aşağı düşmesini sağlayabiliriz"

Leblebici, bankacılık sisteminin kredi vermeye, ekonomiye destek sağlamaya devam edeceğini belirterek, bu kapsamda çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Düşük faiz ortamını kendilerinin de istediğini dile getiren Leblebici, bunun için başka enstrümanlar da gerektiğini dile getirdi.

Leblebici, şu anda bütün finansmanın bankacılık sistemi üzerinden geçtiğini, sermaye piyasalarının geliştirilmesiyle faizlerin daha aşağıya inmesini sağlayabileceklerini vurguladı.

TEB olarak bu yıl sektöre paralel bir büyüme yaşayacaklarını dile getiren Leblebici, gelecek yıl da büyümeyi aynı şekilde devam ettireceklerini bildirdi.

"Sektörde yeni bir akım yaratacağımızı düşünüyoruz"

Leblebici, dijitalleşme konusunda yaptıklarına değinerek, artık dünya genelinde insanların hayatının internet, mobil ve sosyal ağlarda geçtiğini, dijitalleşen bireylerin, dijital müşteriye ulaşmaya çalışan kurum ve markaları da dijitalleşmeye zorladığını söyledi.

Bankacılık sektörünün de bu değişimi çok önceden görerek dijital bankacılık anlayışını hayata geçirdiğini dile getiren Leblebici, şu ifadeleri kullandı:

"Bu kapsamda müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak bir proje ile geleceğiz. İlk testlerini yaptık. Dijital bankacılık platformumuz CEPTETEB ile, dijital ve fiziki şubeyi birleştiren yeni şube konseptimiz TEB Pratik Şube ile bu alanda inovatif yatırımlar yapıyoruz. Yeni şube konseptimiz TEB Pratik, insan faktörünü de dijitale entegre ettiğimiz bir ürün olarak öne çıkıyor. Onunla sektörde yeni bir akım yaratacağımızı düşünüyoruz."

"KGF'de aktif rol oynamaya devam edeceğiz"

Leblebici, Kredi Garanti Fonu (KGF) kapsamında yapılan desteklerin önemine değinerek, yeni KGF imkanı çıkmadan da kendilerinin Türkiye'nin en büyük KGF bankası olduklarını söyledi.

"Ölçeğimize oranla neredeyse 2 katı KGF'de pazar payımız var." diyen Leblebici, KGF'yi en fazla kullanan banka olduklarını aktardı.

Leblebici, "KGF imkanları devam ettiği sürece gelecek yıllarda da banka olarak aktif rol oynuyoruz, oynayacağız." diye konuştu.

TEB'in 90. kuruluş yıldönümü olduğunu dile getiren Leblebici, en küçük yatırımcı ve bireyden en büyük yatırımcıya kadar kaynak üretmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA