Buna göre, tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini art arda iki hesap döneminde sağlayan şirketler, izleyen hesap döneminde bağımsız denetime tabi olacaktır.

-Aktif toplamı 40 milyon ve üstü Türk Lirası,

-Yıllık net satış hasılatı 80 milyon ve üstü Türk Lirası

-Çalışan sayısı 200 ve üzeri. (Bu kriterde değişiklik yapılmadı)

Dolayısıyla, 2014 ve 2015 yılları için bu kriterleri sağlayan şirketler 2016 hesap döneminden itibaren; benzer şekilde, 2015 ve 2016 yıllarında söz konusu kriterleri sağlayan şirketler ise 01.01.2017 tarihinden itibaren bağımsız denetime tabi olacaktır.

Bilindiği gibi bazı kurumlar daha düşük kriterlere tabidir. Anılan Bakanlar Kurulu Kararı ile bu kurumlar için de şartlarda değişiklik yapılmıştır. Örneğin,

- Sermayesinin en az % 25'i kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, sendikalara, derneklere, vakıflara, kooperatiflere ve bunların üst kuruluşlarına doğrudan veya dolaylı olarak ait olan şirketlerde aktif toplamı 30 milyon TL, net satış hasılatı 40 milyon TL, çalışan sayısı 25.

-Yurt çapında günlük olarak gazete yayımlayan şirketlerde aktif toplamı 40 milyon TL, net satış hasılatı 60 milyon TL, çalışan sayısı 175.

-233 Sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında faaliyet gösteren kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile sermayesinin en az %50'si belediyelere ait olan şirketlerde aktif toplamı 30 milyon TL, net satış hasılatı 40 milyon TL çalışan sayısı 125 olarak bağımsız denetim kriterleri belirlenmiştir.

muhasebe.web