TBMM

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TBMM Genel Kurulunda, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarı'nın görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, bakanlığın iç ticaretin tüm yönlerini ve gümrükler aracılığıyla da dış ticaretin tüm akışını düzenlediğini belirtti.

Gümrük kapılarının taleplere göre yenilendiğini ifade eden Tüfenkci, 'Birileri özellikle Türkiye'yi çukurlarla kendi kabuğuna kapatma senaryoları yazarken, biz Türkiye'nin kapılarını dünyaya açıyoruz. Gümrük kapılarımızı artan dış ticaret hacmimize, ihtiyaç ve taleplere göre yeniliyor, tam otomasyona kavuşturuyoruz' dedi.

'Suriye kapılarımızı güçlendirdik'

Suriye'de yaşanan olumsuzluklar nedeniyle bu ülkeye açılan hudut kapılarında en üst düzeyde güvenlik tedbirleri alınarak hizmet verildiğini belirten Tüfenkci, Cilvegözü ve Öncüpınar sınır kapılarının personel takviyesi ve teknik cihazlarla güçlendirildiğini bildirdi.

Rusya ile yaşanan gelişmeler sonrasında ihracatçıların mağdur olmaması adına, Hükümetçe alınan önlemlere katkıda bulunduklarını dile getiren Tüfenkci, 'Bu noktada şunu da ifade etmek isteriz ki biz, bu ülkenin bir karış toprağını hiçbir ticari faaliyetle değişmeyi düşünemeyiz' diye konuştu.

'2015 yılında 2,7 ton uyuşturucu yakalandı'

Komuta Kontrol Merkezinin, son teknolojiyle tümüyle yenilendiğini anlatan Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Merkezimizde kaçakçılıkla mücadele ile saha güvenliği yoğunluk açısından önemli geçiş noktaları ve riskli alanlar 24 saat canlı olarak izlenilmektedir. Tüm bu teknik altyapı ve insan kaynağımıza yaptığımız bu yatırımlarla doğru orantılı olarak 2015'te 2 milyar 688 milyon lira değerinde kaçakçılık olayı ortaya çıkarılmıştır. 2015 yılında toplam uyuşturucu yakalama miktarı 2,7 tona ulaşmıştır. Bu miktarın yaklaşık yarısı narkotik dedektör köpekleri tarafından bulunmuştur.'

Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele çalışmalarının da bakanlığın koordinasyonunda devam ettiğini kaydeden Tüfenkci, '2014 yılında 157,5 milyon lira değerinde 48 bin 952 ton akaryakıt kaçakçılığı ortaya çıkarılmış, bu değer 2015'te 825 milyon liraya ulaşmıştır' ifadesini kullandı.

'2,6 milyon ürün denetlendi'

İç piyasa ile ithalat aşamasındaki tüketici ürünlerinin insan sağlığı, can ve mal güvenliğiyle tüketicinin korunması ve yüzde 100 güvenli olmasını sağlamayı hedeflediklerine işaret eden Tüfenkci, 'Bakanlığımız 2015 yılında 2,6 milyon ürünü denetlemiştir. 2011 yılında Bakanlığımız sorumluluğundaki ürünlerin güvensizlik oranı yüzde 38,6 iken 2015'e geldiğimizde bu rakam yüzde 2,9'a gerilemiştir' dedi.

Bakan Tüfenkci, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in sorusu üzerine ise 'Bizim şu anda Suriye'ye açık olan sadece 2 kapımız var; Cilvegözü ve Öncüpınar. Cilvegözü de insani yardım için açık tutuluyor, Öncüpınar sadece açık, diğerleri kapalı' yanıtını verdi.

Muhabir: Hüseyin Gazi Kaykı

Kaynak: AA