İş kazalarında Avrupa birincisi olan Türkiye ’de, sadece basında çıkan haberlere göre 2013’te 1235 işçi hayatını kaybetti. Kazalarda yakınını kaybetmiş ailelere gönüllü hukuki destek veren Bir Umut Derneği’nin basın taraması sonucunda ulaştığı verilere göre 2013’te ölen işçi sayısı, önceki seneye göre yüzde 70 arttı. Dernek, 2012’de yaptığı basın taraması sonucunda 878 işçinin öldüğünü belirlemişti. 2013’te ölen işçilerin 103’ü kadın, 59’u çocuk ve 22’si göçmen. Ulusal basına haber olmayanlar ve meslek hastalıkları nedeniyle ölenler bu sayılara dahil değil. 
Ulusal basında yer alan kaza haberlerini derleyen Bir Umut Derneği’ne bağlı ‘Adalet Arayana Destek Grubu’ tüm bu verileri uzmanlarla yapılan röportajlar eşliğinde ‘İş Cinayetleri Almanağı’ adı altında kitaplaştırdı. Yakınlarını kaybeden ve ‘Adalet Arayan İşçi Aileleri’ adıyla örgütlenen aileler, konuyu gündemde tutmak için her ayın ilk pazar günü 
Galatasaray Meydanı’nda nöbet tutuyor. Aileler, almanağa yazdıkları notta, “Davutpaşa, Ostim, İvedik, Van-Bayram Otel, Esenyurt, BEDAŞ, Sultanbeyli, Tuzla ve daha nicesinde... Bizler ‘iş kazaları’ olarak adlandırılan, ama bizim ısrarla ‘iş cinayetleri’ olduğunu vurguladığımız olaylarda hayatlarını kaybeden işçilerin yakınlarıyız. Her gün 5 ila 8 işçinin öldüğü, haberlere çok azının geçtiği topraklarda yaşıyoruz” dedi. 
Aileler, kazaların öngörülebilir ve önlenebilir olduğunu savunarak ‘iş kazası’ yerine ‘iş cinayeti’ deyiminin kullanılmasını talep ediyor. Kitapta, en çok ölüm yaşanan sektörlerde faaliyet gösteren sendika, dernek ve meslek odaları röportajları da var.
Uzmanlar anlattı: Taşeron var, denetim yok
İnşaat İşçileri Derneği Kurucu Üyesi Ersoy Şahin: “İnşaat işçisi çok ağır koşullarda çalışıyor; zamana yayılarak ölüyor. Herkes meslek hastası… Son yıllarda iş kanunu değişti ama iş güvenliğine bakış değişmedi. Diyor ki: Kafana baretini tak, yeleğini giy, kemerini tak… Ama yasanın en sıkıntılı noktalarından biri denetim. Bir sermaye grubunu başka bir sermaye grubu denetliyor. Para aldığın firmayı nasıl denetleyeceksin? Denetim firmaları olacaksa onların üzerinde de denetim kurulları olmalıdır, odalar, sendikalar, o sektörde çalışan işçi temsilcilerinden oluşmalıdır. ”
Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı Eyüp Alabaş: “Ocak 2013’te Zonguldak’ta Kozlu Müessesesi’nde havza tarihinin en büyük degaj patlaması meydana geldi. Biz 1992’de 263 arkadaşımızı kaybettiğimiz Kozlu’daki grizu faciasından sonra havzamızda artık iş güvenliği tedbirleri alındı derken, taşeron uygulamasının başlamasıyla birlikte çok ölümlü iş cinayetlerini yeniden hatırlar hale geldik. Özellikle madencilik sektöründe taşeron uygulamalarının kaldırılmasını talep ediyoruz.”
DİSK Enerji-Sen Örgütlenme Uzmanı Hansel Özgümüş: “Özellikle taşeronlarda iş güvenliği tedbirleri sırf bir maliyet kalemi olarak görüldüğünden ve iş cinayetlerinin çoğu tam da bu tür tedbirlerin alınmamasından kaynaklandığından, taşeronlarda iş cinayeti oranı daha yüksek görünüyor. En ölümcül ‘kaza’lar arıza bakım onarım servislerinde meydana gelir, çünkü trafolarda, yüksek gerilim direklerinde çalışıyorlar ve bu tür işlerin neredeyse hepsi taşeron şirketler aracılığıyla yürütülüyor.”
Hatay’dan gelip rezidans inşaatında öldü
İstanbul Bağcılar'da rezidans inşaatında çalışan işçilerden biri 7. kattan düşerek hayatını kaybetti. Hatay'dan gelerek Bağcılar'daki rezidans inşaatında işe girdiği öğrenilen işçi, önceki gün saat 17.00 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle dengesini kaybederek 7. kattan düştü. İşçi olay yerinde hayatını kaybetti. Polis ekipleri gelerek inceleme yaptı. Yapılan incelemenin ardından cenaze Adli Tıp'a götürüldü. {İSTANBUL/DHA]