Amazon'un organik gıda zinciri Whole Foods'u 13.7 milyar dolar karşılığında satın almasının ardından ABD piyasalarında hareketli anlar yaşanıyor. Ülkenin en büyük süpermarket zincirlerinden olan Kroger iki günde tam 7 milyar dolar değer kaybetti. Firmanın Amazon ve Wal-Mart ile rekabette hayatta kalabilmesi için Avrupalı bir firmayla birleşebileceği belirtiliyor.

Aralık 1999'dan beri en kötü günlerini yaşayan Kroger, gıdadaki rekor düşüş nedeniyle zaten bir süredir bocalıyordu. Zira bir yandan Wal-Mart ile rekabet etmek için yıllardır fiyatları aşağıya çekiyor ve taze ürünlere odaklanıyordu.

Kroger, Whole Foods'un Amazon'a gitmesiyle internetin en büyük perakendecisini de bir nevi karşısına almış oldu. Rekabette doğrudan satışın en büyüğü Wal-Mart ile elektronik ticaret devi Amazon arasında kalan şirket için analistlerin yorumları iç açıcı değil. Kroger'ın iki günde sırasıyla yüzde 19 ve 9 erimesi de yorumları destekler nitelikte.

70 MİLYARLIK DEVLE BİRLEŞME İDDİASI

Perakende sektörü araştırmalarıyla bilinen Matt Sargent "Kroger uzun süreli bir mücadeleye hazırlanmıştı ancak iş artık bıçak düellosuna döndü." yorumunda bulundu.

Sanford Bernstein analisti Bruno Monteyne, hayatta kalabilmek için Kroger'in birleşme araması gerektiğinde iddialı. Kulislerde konuşulan ise Avrupalı dev Royal Ahold Delhaize NV ile işbirliği ihtimalinin güçlü olduğu.

Amazon - Whole Foods işbirliğinin Kroger'ın teknoloji yatırımlarını da vurabilir. Elektronik ticaretin yavaş adımladığı gıda sektöründe Amazon'un işin içine girmesi Kroger'ı önlem almaya itecek gibi görünüyor.

Zira 600 mağazasında "click and collect" yani "tıkla topla" ismindeki bir teknolojiyi kullanan Kroger, müşterilerinin internet üzerinden sipariş vermesini ve ürünleri mağazalardan teslim alabilmesini sağlıyordu.

Kaynak: HABER7.COM