Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde (DPÜ) çıkan olaylarda bir kişinin öldürülmesini de kapsayan soruşturma çerçevesinde 17 kişi hakkında dava açtı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kütahya'da, bir üniversite Öğrencisinin bıçaklanarak öldürülmesi olayını da kapsayan soruşturma kapsamında 17 kişi hakkında, "Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak amacıyla kasten adam öldürmek, bu suça iştirak etmek, PKK/KONGRA-GEL terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla dava açtı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, "PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün, Kütahya'daki milliyetçi hassasiyeti de fırsat bilerek, şehri provokatif eylemlerin odağı yaptığı, şehirdeki huzur ortamını bozarak, kaos yaratma amacı taşıdığı" belirtildi.

Sanıkların Kütahya'da gerçekleştirilen eylemlerinin bütün olarak değerlendirildiği içeren iddianamede, bunun sonucunda, üniversite Öğrencisi Hasan Şimşek'in öldürülmesi olayına da katılan sanıkların ilk aşamada "PKK KONGRA-GEL terör örgütü üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandıkları, buna karşın eylemlerinin TCK'nın 302. maddesinde düzenlenen, "Devletin güvenliğine karşı suçlar-devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" fiilini gerçekleştirdiği öğrenildi.

HASAN ŞİMŞEK'İN ÖLÜMÜ

9 Kasım 2010'da, Dumlupınar Üniversitesi Germiyan Kampusu içinde, iki karşıt Öğrenci grubu arasında olay meydana geleceği ihbarı üzerine kolluk kuvvetlerinin bölgeye intikal ettiği anlatıldı.

Kampus giriş kapısı etrafında Öğrenci gruplarının toplandığı sırada, sanıklardan Ö.Ö'nün diğer gruba doğru cep telefonunu göstererek, "Üzerimde bomba var, patlatırım" dediği ifade edilen iddianamede, gruplar arasındaki olayla ilgisi olmayan ve arada kalan Hasan Şimşek'in, sanık Mehmet T'nin kullandığı bıçakla yaralandığı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği kaydedildi.

Olayın ardından, Tavşanlı çevre yolu yönüne doğru kaçan ve arasında sanıkların bulunduğu grubun güvenlik amacıyla bir mağazaya alındığı kaydedilen iddianamede, mağazada daha sonra yapılan aramada 2 bıçak ele geçirildiği aktarıldı.

DİĞER OLAYLAR

İddianamede, Şimşek'in ölümüyle sonuçlanan olaydan bir gün önce sanıklardan 2'sinin de arasında bulunduğu iki Öğrenci grubu arasında, Kütahya 100. Yıl Mahallesi Afyonkarahisar yolu üzeri yakınlarında ayrı bir olay meydana geldiği ifade edilerek, iki grubun, diğerini kendilerine saldırmakla suçladığı bildirildi.

Kütahya'da, 23 Şubat 2010'da bir başka olayın daha yaşandığı, bu olayın diğer olayların "habercisi niteliğinde" olduğu kaydedilen iddianamede, sanıklardan üniversite Öğrencisi Yasin Ç'nin, bir üniversite Öğrencisinden yakasındaki Türk Bayrağı rozetini çıkarmasını istediği, bunun üzerine tartışma çıktığı, tartışmaya bir diğer Öğrencinin de katıldığı kaydedildi. Yasin Ç'nin, iki Öğrenciyi bıçakla yaraladığı ve hakkında Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde "PKK/KONGRA-GEL terör örgütü üyesi olduğu" gerekçesiyle dava açıldığı anlatıldı.

TALEP EDİLEN CEZALAR

Hasan Şimşek'in bıçakla ölmesine neden olan Mehmet T'nin, Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığında verdiği ifadede, PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün Kütahya'daki gençlik yapılanması ve bu yapının faaliyetlerine ilişkin savunma yaptığı kaydedilen iddianamede, "Savunmasında, Hasan Şimşek'i öldürme kastıyla hareket etmediğini, olay günü üzerine gelen kalabalık grubun kendisini linç etmemesi için meşru müdafaada bulunduğunu söylediği" de bildirildi.

İddianamede, sanıklar arasında yer alan Mehmet T.'nin, "Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak amacıyla kasten adam öldürmek" suçlamasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi. Mehmet T.'nin, "6136 sayılı yasaya muhalefet" suçundan da mahkumiyeti talep edilen iddianamede, diğer sanıkların da "Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak amacıyla kasten adam öldürme suçuna katılmak, PKK/KONGRA-GEL terör örgütü üyesi olmak" gibi bir dizi suçtan mahkumiyetleri talep edildi.

Sanıklar, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanacak. - KÜTAHYA (Cihan Haber Ajansı)