17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu kapsamında, 'takipsizlik' kararı verilmeyip hakkında dava açılan 21 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 7 sanık hazır bulundu. Savunma yapan tutuksuz sanıklar Raşit Şentürk, Ramazan Özyıldız, Sevinç Doğan, Şenol Şirin ve Yener Çavdar, rüşvet almadıklarını ve rüşvet vermediklerini söyleyerek, suçlamaları reddetti. Avukatlar da, bir sonraki celseye kadar hazırlayacakları yazılı savunmaları mahkemeye sunacaklarını belirtti.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI DAVAYA "MÜDAHİL" OLDU

Mahkeme heyeti, savunmaları aldıktan sonra, taleplere ilişkin ara kararları açıkladı. 2863 sayılı yasaya muhalefet suçu yönünden zarar görme ihtimali bulunduğu gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın davaya "müdahil" olarak kabulüne karar veren mahkeme heyeti, yine 'rüşvet alma ve vermeye aracı olma' suçları yönünden zarar görme ihtimali bulunduğundan İstanbul Muhakemat Müdürlüğü'nün de davaya "müdahil" olarak kabulüne hükmetti.

SEBAHATTİN DEMİR'İN MAZERETİNİN KABULÜNE KARAR VERİLDİ

Savunması alınan 16 sanığın davadan ayrık (vareste) tutulmasına karar veren mahkeme heyeti, sanıklardan Kader Demir hakkındaki imza atmak suretiyle adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını kararlaştırdı. İki günlük sağlık raporu sunarak duruşmaya katılmayan sanık Sebahattin Demir'in mazeretinin kabulüne karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 24 Mart 2015 tarihine erteledi.

17 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Soruşturmanın tek davasında, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in kardeşi Sebahattin Demir'in de aralarında bulunduğu 21 kişi hakkında hazırlanan iddianame, 24 Nisan'da İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Sebahattin Demir'in, "Yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama" ve "Ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma" suçlarından 2 yıldan 8 yıla kadar, diğer 20 sanığın ise "Rüşvet Almak", "Rüşvet vermek" ve 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" suçlarından 6'şar yıldan 17'şer yıla kadar ayrı ayrı hapsi talep ediliyor.


DHA