MAK Danışmanlık’ın ‘Dine ve Dini Değerlere Bakış Araştırması’nda, katılımcıların yüzde 35’i darbe girişiminin cemaatlere olumsuz bakmasına neden olduğunu belirtirken, yüzde 50’si ise “Dini grup, cemaat ya da tarikatların denetlenmesi gerektiğini düşündüğünü” ifade etti.

YÜZDE 60 HİÇBİR YERE MENSUP DEĞİL

MAK Danışmanlık’ın ‘Türkiye’de Dine ve Dini Değerlere Bakışı Araştırması’nda, 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ’nün dini yaşantı açısından toplumda oluşturduğu algıya ilişkin dikkat çekici sonuçlar yer aldı. Herhangi bir dini cemaate veya tarikata bağlı bulunup bulunmadıkları sorusuna maruz kalan katılımcıların yüzde 15’i ‘evet’ derken, ‘hayır’ diyenlerin oranı 60 olarak olarak gerçekleşti. Bu soru karşısında kararsız kalan ya da ‘cevap yok’ diyenlerin oranı ise yüzde 25 oldu.

15 TEMMUZ SONRASI DİNİ GRUPLARA BAKIŞ ŞÜPHECİ

MAK Danışmanlık’ın bu soruya verilen cevaplara ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Araştırmamızı yürüten saha ekiplerimizin aktardığı bilgi; özellikle bu soruya cevap verirken katılımcıların çok çekingen ve tereddütlü yaklaştıkları, bir kısmının bir tarikat ya da cemaat bağlantısı olmasına karşılık bunu ifadeden çekindikleri şeklinde olmuştur. Bunun muhtemel sebebi, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası toplumun cemaat ve tarikatlara kuşkuyla baktığı yönündeki algı olmuş olabilir” deEQnildi. 

TARİKAT VE CEMAATLER DENETLENMELİ

Araştırmaya göre, “Dini bir cemaat görünümlü FETÖ terör örgütü tarafından yapılan 15 Temmuz darbe teşebbüsü dini grup, cemaat ya da tarikatlara bakışınızı nasıl etkiledi?” sorusuna vatandaşların yüzde 35’i “Dini grup, cemaat ya da tarikatlara olumsuz ya da şüphe ile bakmama neden oldu” derken, yüzde 50’si “Dini grup, cemaat ya da tarikatların daha sıkı, illegal yapılanmalara zemin oluşturmayacak şekilde denetlenmesi gerektiğini düşündüğünü” ifade etti. Katılımcıların yüzde 12’si bakışının değişmediğini dile getirirken, kararsızların oranı yüzde 3’te kaldı. 

Kaynak: HABER7.COM