ANKARA

AK Parti Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, "15 Temmuz darbe girişimi yalnız siyasal ve hukuksal boyutuyla değil, sosyolojik boyutuyla da değerlendirilmesi gereken bir süreçtir." dedi.

Çalık, parti genel merkezinde düzenlenen ve AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığınca hazırlanan, "15 Temmuz Milli İrade Zaferi'nin Analizi Kitabı"nın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geçen yıl tarihinin en karanlık günlerinden birisini yaşadığını, 15 Temmuz 2016'nın tarihin en önemli ihanet hareketi olduğunu söyledi.

Türkiye'de gerçekleşen darbelere değinen Çalık, 15 Temmuz'da karartılmak istenen cuma gününün, Türk milleti tarafından aydınlıkla buluşturulduğunu ifade etti.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerince gerçekleştirilen kalkışmanın, sadece bir darbe girişimi olmadığını, aynı zamanda bir terör saldırısı ve işgal girişimi olduğunu da vurgulayan Çalık, 2 bin 194 gaziyi ve 250 şehidin yakınlarını evlerinde ziyaret ettiklerini söyledi.

Öznur Çalık, konuşmasında şunları kaydetti:

"Bu ziyaretlerin neticesinde Başbakanımızın talimatıyla başlatmış olduğumuz tarihe not düşeceğimiz önemli bir araştırmayı başlattık. Yapmış olduğumuz araştırmalarda o gece yaşananları farklı perspektiflerden gazilerimizin dilinden dinledik. O gece, sosyal bilimler nezdinde üzerinde uzun yıllar çalışılması gereken, daha önce hiç yaşanmamış ve tecrübe edilmemiştir. Bu kapsamda 15 Temmuz darbe girişimi, yalnız siyasal ve hukuksal boyutuyla değil, sosyolojik boyutuyla da değerlendirilmesi gereken bir süreçtir."

Çalışmanın, 15 Temmuz şehit ve gazilerinin sosyoekonomik durumlarını tespit etmek amacını taşıdığını ifade eden Çalık, gazilerden direniş meydanlarına nasıl çıktıklarını, duygu ve düşünceleri ile taleplerini dinlediklerini söyledi.

Çalık, 76 ilden 15 Temmuz şehidinin olduğunu, şehitlerin yaşlarının 15 ile 63 arasında değiştiğini, gazilerin de 9 ile 83 yaşlarında olduğunu belirtti.

Muhabir: Orhan Onur Gemici

Kaynak: AA