Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in kredi notunu ‘yatırım yapılabilir ülke' seviyesine çıkarmasıyla Türkiye'ye yabancı yatırımcılardan gelen sıcak para girişi de hatırı sayılır derecede arttı. Ancak yabancıların elinde bulundurduğu hisse senedi ve tahvil verileri incelendiğinde notun ayak seslerinin çok önceden duyulduğu da görülüyor.


HAZİRANDAN BERİ DİLLENDİRİLİYOR

Piyasalarda Fitch'in Türkiye'nin notunu artıracağı haziran ayının ortasından beri dillendirilmeye başlanmış, eylül ayı ile birlikte bu dedikodular zirve yapmıştı. İşte bu dedikoduların başladığı haziran ayından bu yana özellikle yabancı yatırımcıların alımlarıyla İstanbul Borsası yüzde 32.3 prim yaparak tarihi rekorunu kırarken, tahvil piyasasına gelen yabancı akınıyla da gösterge tahvilin faizi yüzde 9.35'ten yüzde 6.47'lere kadar inerek tarihi düşük seviyeye ulaştı.
Merkez Bankası verilerine göre haziran başı ile 2 Kasım tarihleri arasında tahvil piyasasına yabancılar 11 milyar dolarlık yatırım yaparken, hisse senedi piyasasına yapılan yabancı yatırımı 3 milyar dolara ulaştı. Bir başka ifade ile yabancı yatırımcılar tahvil ve hisse senedi piyasasına 6 ayda 14 milyar dolarlık net yatırım yaptı. Gelen bu yatırım ile yabancıların elindeki hisse senedi portföyünün piyasa değeri 45 milyar dolardan 61.7 milyar dolar, tahvil stokunun değeri ise 43 milyar TL'den 57 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde hisse senetlerinin değeri de arttığı için yabancının yaptığı her 1 milyar dolarlık yatırımın etkisi 5 milyar dolar olarak stok değerine yansıdı.

3 HAFTA DA 1 MİLYAR DOLAR

Merkez Bankası verilerine göre, not artışının geldiği 5 Kasım'dan önceki 3 haftada yabancılar, hisse senedi ve tahvile nette 1 milyar 79 milyon dolar para getirdi. Bu dönemde hisse borsaya nette 337 milyon dolar yatırım yapan yabancılar, tahvil piyasasına ise nette 732 milyon dolar para koydu.
Haber Kaynağı: Habertürk