HAKKARİ

BDP Hakkari İl Örgütü 9 Ekim nedeniyle il binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya BDP Hakkari İl Başkanı Rahmi Kurt, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP’li yöneticiler, belediye ve il genel meclis üyeleri ile çok sayıda yurttaş katıldı. Sloganlar arasında açıklama yapan BDP Hakkari Merkez İlçe Başkanı Yavuz Aksaç, AKP’nin yürüttüğü politikaları 9 Ekim de yaşatılan "uluslar arası komplonun" bir devamı olduğunu belirterek, “Yürütülen politikalar sonucu halkların bir arada barış içinde yaşama isteği AKP tarafından dinamitlenmektedir. Sayın Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecrit, insanlık dışıdır. 13 yıl önce uluslar arası hukuka bile sığmayan bir komployla Kürt Halk Önderi tutsak edildi. Bu zihniyet halen iş başındadır” dedi. Cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine de değinen Aksaç, “Siyasi tutsakların başlattığı direnişi selamlıyoruz” dedi. Aksaç son olarak PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılmasını ve sağlık, güvenlik ve özgürlük şartlarının biran önce düzeltilmesini istedi.

ÇUKURCA

Hakkari’nin Çukurca İlçesi'nde de 9 Ekim nedeniyle BDP Çukurca İlçe binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya BDP’li yöneticiler ile Çukurca Belediye Başkanı Mehmet Kanar ve çok sayıda yurttaş katıldı. İlçe Başkanı Servet Tunç tarafından yapılan açıklamada 9 Ekim protesto edilerek, ortak mücadele çağrısı yapıldı. Kürt halkına birlik çağrısında bulunan Tunç, “Kürt halkı birlik oldukça tecridi kırar, Bunun için halkımıza çağrımız tecride karşı tek ses olmasıdır” diye konuştu. 

ŞIRNAK


BDP Şırnak İl Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1998 tarihinde uluslar arası güçlerin baskısı ile Suriye'den çıkarılışının yıldönümüne ilişkin düzenlediği basın açıklamasının ardından yapmak istediği yürüyüşe polis müdahale etti. BDP Şırnak İl binası önünde yapılan ve yüzlerce kişinin katıldığı basın açıklamasının ardından kitle, Ömer Kabak Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe geçen kitleye polis biber gazı, tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale etti. Eylemcilerin de taşlarla karşılık vermesinin ardından çıkan çatışmada 3 kişi çeşitli yerlerinde yaralanarak Şırnak Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kent merkezinin geneline yayılan olaylar devam ediyor.

CİZRE

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde bulunan Nur Mahallesi'nde bir araya gelen yüzlerce genç, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1998 tarihinde uluslar arası güçlerin baskısı ile Suriye'den çıkarılışının yıldönümünü protesto etmek için yürüyüş düzenledi. Botan Caddesi üzerinde bulunan Garnizon Komutanlığı'na doğru yürüyüşe geçen kitleyi, polis TOMA ve zırhlı araçlarla kurduğu barikatlarla engellemek istedi. Polis yürümekte kararlı olan kitleye gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahale etti. Eylemcilerin de havai fişek, molotof ve taşlarla karşılık vermesinin ardından çıkan olaylarda TOMA aracı çembere alınarak sopalarla darbelendi. Çatışma sırasında atılan bir molotofkokteylinin isabet ettiği zırhlı bir araç alev aldı. Alev alan zırhlı araç polislerin müdahalesi ile söndürülürken, olaylar ilçe merkezine yayıldı.

SİLOPİ

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1998 tarihinde uluslararası güçlerin baskısıyla Suriye'den çıkarılışının yıldönümü nedeniyle BDP Silopi İlçe binası önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya BDP Silopi İlçe Başkanı Mutalip Sakman, Belediye Başkanvekili Hüsnü Yıldırım, Başverimli Belde Başkanı Sinan Uysal, MEYA-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi, KURDİ-DER ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada "Tecrit derhal son bulsun, rehin tutsaklar serbest bırakılsın" pankartı açıldı. Burada konuşan BDP Silopi İlçe Başkanı Mutalip Sakman, AKP hükümeti, Kürt halkının varlığına yönelik inkar ve imha konsepti son bulana dek mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında Kürtlere yönelik gerçekleştirilen 9 Ekim uluslar arası komplosunu nefretle kınıyoruz" diye kaydetti. Açıklama sırasında sık sık "Bijî serok Apo", "PKK halktır halk burada" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarıyla son buldu.

BİNGÖL

BDP Bingöl İl Örgütü, aynı amaçla il binası önünden Saat Kulesi'ne kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe DTK Daimi Meclis Üyesi Ali Rıza Yurtsever ve BDP Bingöl İl Başkanı Halis Yurtsever'in de bulunduğu çok sayıda yurttaş katıldı. "Komploya, tecride, tezkereye hayır, diyalog ve müzakereye evet", "Komploya son Öcalan'a özgürlük" ve "Anadil ana sütü kadar helaldir" pankartları açan kitle, sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz", "Bingöl faşizme mezar olacak" sloganları attı. Yürüyüşün ardından basın açıklamasını yapan açıklamada "Bu vesileyle bu komployu kınıyoruz. Burası Şêx Seid hareketinin başladığı yerdir ve bugünde bu direngen ruhla devam ediyor" dedi. Açıklama sırasında caddenin trafiğe kapatılması nedeniyle kitle ile polisler arasında sık sık gerginlik yaşandı. Daha sonra kitle sloganlar eşliğinde tekrar BDP Bingöl İl binasına yürüdü.

MARDİN

BDP Mardin İl Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1998 tarihinde uluslararası güçlerin baskısı ile Suriye'den çıkarışının yıldönümünü basın açıklaması ile protesto etti. Merkez ilçe binası önünde yapılan açıklamaya BDP Mardin Merkez İlçe Başkanı A. Celil Şimdi, BDP'li yöneticiler ve yüzlerce kişi katıldı. Burada konuşan Şimdi, "9 Ekim 1998 yılında başta emperyalist ABD olmak üzere birçok uluslararası güç ve yerel işbirlikçi güçlerin desteğiyle, Türkiye devletinin direk Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ı ve Kürt özgürlük mücadelesini hedef alan komplo girişimi, 15 Şubat 1999 yılında Kürt Halk Önderinin işkencelerle dolu yılları olmuştur" dedi.

Açıklama yapılan 5 dakikalık oturma eylemi ile sona erdi.

BİSMİL

BDP Bismil İl Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1998 tarihinde uluslar arası güçlerin baskısı ile Suriye'den çıkarılışının yıldönümünü protesto etmek için yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. BDP İlçe binası önünde bir araya gelen ve aralarında BDP Bismil İlçe Eş Başkanı Nizamettin Azad ve Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu'nun da olduğu kitle Batman ve Diyarbakır caddesine doğru yürüyüşe geçti. Sık sık " Biji serok Apo", "Öcalansız dünyayı başınıza yıkarız", " PKK halktır halk burada" sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından basın açıklamasını yapan BDP Bismil İlçe Başkanı Nizamettin Azad, "9 Ekim uluslararası komployu kınıyoruz. Bütün emperyalist ve Osmanlı oyunlarına rağmen Kürdistan özgürlük hareketinin yükselişi engellenmedi" dedi. Açıklama 5 dakikalık oturma eylemi ile sona erdi.

LİCE

BDP Lice İlçe Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Süriye'den çıkarılışının yıldönümüne ilişkin ilçe merkezinde yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe Lice Belediye Başkanı Fikriye Aytin, Hani Belediye Başkanı Abdurrahman Zorlu, Kulp Belediye Başkanı Nesim Şimşek, Kocaköy Belediye Başkanı Remzi Çallı, Hani Kuyular Belediye Başkanı Seyit Narin ve Kulp Ağaçlı Belediye Başkanı Metin Dinar, Lice, Hani, Kocaköy BDP ilçe yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Yürüyüş boyunca "Biji serok Apo", "Bé serok jiyan nabe", "Tolhildan" sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından Bahtiyar Aydın İlköğretim Okulu'nun karşısında açıklama yapan BDP Lice Başkanı Harun Erkuş, Kürtler için kara bir gün olduğunu belirterek, "Kürt'ün iradesi olarak kabul ettiği Sayın Öcalan bundan 14 yıl önce komplovari bir tutum ile Suriye'den çıkartıldı. Sayın Öcalan'ın amacı Kürt sorununu demokratik yollarla çözmekti. Fakat komplocu devletler bu girişimleri korsanca bir yaklaşımla sayın Öcalan'ı Türkiye'ye teslim ettiler" dedi. Açıklamanın ardından kitle sessiz bir şekilde dağıldı.

VAN

BDP Van İl Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1998 tarihinde uluslararası güçlerin baskısıyla Suriye'den çıkarılışının yıldönümü nedeniyle basın açıklaması düzenledi. BDP Van İl çadırında bir araya gelen ve aralarında BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Van Belediye Başkanvekili Sabri Abi, Van Barış Anneleri İnisiyatifi, 78’liler Girişimi, TUYAD-DER, belediye başkan yardımcıları ve yüzlerce yurttaş, polis ablukası altında il çadırından Sanat Sokağı’na kadar yürüyüşe geçti. Kitle,” Siyasi tutsaklar, ölüme terk edilmesin”,” Ölüm orucundaki siyasi tutsakları selamlıyoruz”, “9 Ekim uluslar arası komployu kınıyor, Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü istiyoruz” pankartı ve “9 Ekim komplosunu kınıyoruz”, “Özgürlüğün özgürlüğümüzdür”, “An azadi an azadi”, “ İmralı güneşini selamlıyoruz”, “Cezaevlerindeki açlık grevlerini selamlıyoruz” dövizleri taşırken, sık sık, “Biji Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe” sloganları attı. Yürüyüş güzergâhı boyunca yurttaşların ıslık çalarak kitleyi alkışlaması dikkat çekti.

‘Ölümlerin son bulması siyasi iktidarın sorumluluğundadır

Yürüyüş sonrası kitle adına açıklamayı yapan Van TUYAD-DER Eş Başkanı Filiz Arslan, Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanmasını istedi. Arslan’ın ardından konuşan BDP Van Milletvekili Nezmi Gür, ise "Milyonlarca Kürt halkının talepleri esas alınmadan, Kürt sorunu çözümünün esas alınmadığı hiçbir proje başarıya ulaşmaz. Kürt halkı eşitlik, özgürlük içinde kendi kendini yönetmek istiyor. Bizler Kürt sorunun çözümü için elimizi değil başımızı ve gövdemizi taşın altına koymaya hazırız” dedi.

ERCİŞ

BDP Erciş İlçe Örgütü, 9 Ekim nedeniyle basın açıklaması yaptı. BDP İlçe binası önünde yapılan basın açıklamasına TUYAD-DER, KURDİ-DER üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından açıklama yapan TUYAD-DER yöneticisi Fevzi Can, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkarılmasının yıldönümü olan 9 Ekim’i kınadı. Can, “Bizler yıllardır Kürt sorunun muhatabı Sayın Abdullah Öcalan’dır diyoruz. Sizler bizi ‘Örgüt üyesi' olarak suçlayıp cezaevlerine atıyorsunuz. Şimdi ise Başbakan Erdoğan diyor, gerekirse İmralı’yla Kandille görüşülür. Bizim söylediğimizi şuan AKP diyor” şeklinde konuştu.

BİTLİS

Bitlis’in Güroymak (Norşen) İlçesi’nde BDP İlçe Örgütü tarafından yapılan basın açıklamasıyla, 9 Ekim protesto edildi. BDP İlçe binası önünde bir araya gelen ve aralarında BDP’li yöneticiler, belediye başkanları, il ve belediye meclis üyeleri ve çok sayıda yurttaş Belediye Parkı’na kadar yürüyüş düzenledi. “9 Ekim komplosunu kınıyoruz savaş değil müzakere, ölüm değil çözüm” pankartı taşınırken, “ Öcalan’a özgürlük" , "Tecride hayır” sloganları atıldı. Açıklama yapan BDP Bitlis İl Başkanı Şahin Çoban, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış tecridin 440. gününe girdiğini hatırlatarak, “Sayın Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış tecrit devam ediyor. AKP hükümetine sesleniyoruz derhal tecrit son bulsun ve açlık grevindeki siyasi tutsakların talepleri yerine getirilsin” dedi. Ardından basın metnini okuyan BDP Güroymak (Norşen) İlçe Başkanı Hakan Tadik ise, ”Sayın Öcalan komployu, sergilediği duruşu ile boşa çıkarmıştır. İnadına barış ve demokratik çözüm ısrarını ortaya koyan Sayın Öcalan, İmralı direnişi ile komployu boşa çıkartmıştır. 9 Ekim 1998’den bu yana yaşanan süre içerisinde Kürt siyaseti bilinç, kararlılık ve örgütlülük düzeyini artırmıştır. Rojava’daki siyasal devrimle komplocu yaklaşım bir kez daha iflas etmiştir” dedi.

MUŞ

BDP Muş İl Örgütü, 9 Ekim nedeniyle BDP İl binası önünde bir araya gelerek yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe ilçe belediye başkanları, il genel meclis üyeleri, TUHAD-DER yöneticileri, BDP’li yöneticiler ve çok sayıda yurttaş katıldı. Muş Belediyesi önüne kadar yürüyüşe geçen kitle sık sık, “ Biji Serok Apo” , “Bê Serok jiyan nabe”, “Şehit namirin, Öcalan rûmeta me ye” , “Direne direne kazanacağız” sloganları atarak, “ 9 Ekimi lanetliyoruz” pankartı taşıdı. Açıklama yapan Muş TUHAD-DER Başkanı Gıyasettin Kırtan, "Sayın Öcalan şahsında Kürt halkı esaret altına alınmak istenmiştir. Kürt halkı bu kirli oyunu lanetlemiş, esarete karşı barış ve özgürlüğü haykırmıştır” dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde geliştirilen ağrırlaştırılmış tecridin son bulması için cezaevlerinde başlatılan süresi ve dönüşümsüz açlık grevlerinin 28. gününde olduğunu hatırlatan Kırtan, “28 gündür devam eden açlık grevleri hayati tehlike sınırına gelmiştir. AKP hükümeti bu talepleri dikkate almalı sorunun çözümü noktasında acilen adım atmalıdır. Aksi takdirde cezaevlerinde yaşanacak ölümlerden AKP hükümeti sorumlu olacaktır. Barış ve özgürlük taleplerini görmezlikten gelen AKP hükümetini ve işbirlikçilerini buradan bir kez daha uyarıyoruz” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından kitle 5 dakikalık oturma eyleminin ardından dağıldı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1999 tarihinde uluslar arası güçlerin baskısı ile Suriye'den çıkarılışının yıldönümünde gerçekleştirilen protesto gösterilerinde Öcalan'a özgürlük istendi. Polis birçok yerde yapılmak istenen açıklama ve gösterilere müdahale etti.

DİYARBAKIR

BAĞLAR

Diyarbakır'ın merkez Bağlar İlçesi Kaynartepe Mahallesi Halk Evi önünde bir araya gelen yüzlerce yurttaş, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışının yıldönümünü protesto etmek amacıyla Bağlar Dörtyol Kavşağı'na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık "Selam selam İmralı'ya bin selam", "Biji serok Apo" sloganları atıldı. Yürüyüşe DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk'un bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Yürüyüşün ardından konuşma yapan Tuğluk, "uluslar arası komplonun" PKK Lideri Abdullah Öcalan şahsında hakların demokratik taleplerine yönelik bir saldırı olduğunu dile getirdi. Kürt halkının "komplo" sonrası büyük direniş gösterdiğini söyleyen Tuğluk, "Bu direniş komployu boşa çıkarmıştır. Sayın Öcalan uluslar arası komplo ile benzeri görülmemiş bir uygulamayla yakalanarak İmralı Cezaevi'ne konulmuştur. 14 yıldır bu komplo sonucu İmralı işkencesi altında tutuluyor. Bizler Kürt halkı olarak öncelikle Kürt halkının, ezilenlerin demokratik iradesine karşı yapılmış olarak gördüğümüz uluslar arası komployu kınıyoruz" dedi.

"Bu komplo Sayın Öcalan şahsında demokratik özgür halkın iradesine yapılmıştır" diyen Tuğluk, İmralı sisteminin Kürt halkının iradesini kırmaya ve Kürt hareketine diz çöktürmeye yönelik olduğunu belirtti. "Uluslar arası komplo güçlerine" ve AKP hükümetine seslenen Tuğluk, "Herkes bilmelidir Sayın Öcalan Kürt halkının iradesidir ve hiçbir güç bu halkın iradesini kırmaya gücü yetmeyecektir. Kürt halkının ortaya koyduğu özgür iradeyi selamlıyorum" şeklinde konuştu. Konuşmanın ardından yüzlerce genç, Fatih Mahallesi Göçmenler Caddesi'nde barikat kurarak, ateşler yaktı. Sık sık slogan atan gençler, "PKK halktır halk burada", "Biji serok Apo" sloganları attı.

SUR

BDP Sur İlçe Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışının yıldönümüne ilişkin Dicle Fırat Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, BDP Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, BDP il ve ilçe yöneticileri, Dicle-Fırat Kültür Merkezi çalışanlarının yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Sık sık "Bijî serok Apo", "Öcalan'sız dünyayı başınıza yıkarız", "Kahrolsun 9 Ekim komplosu" sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan BDP Sur İlçe Başkanı Adnan Akgül, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın tarihin en büyük komplolarından biriyle karşılaştığını belirterek, Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışının Ortadoğu'ya yönelik yeni uluslararası müdahalenin başlangıcı olduğunu ifade etti. Ardından konuşan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 14 yıldır tecrit altında tutulduğuna dikkat çekerek, "Sayın Öcalan, tutukluluk süresince göstermiş olduğu direnişi ile komployu boşa çıkarmıştır" dedi. Açıklama, bir dakikalık oturma eylemi ile son buldu.

KAYAPINAR

BDP Kayapınar İlçe Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışının yıldönümü olan 9 Ekim'i protesto etmek amacı ile Ahmed Arif Parkı'na düzenlemek istediği yürüyüşe polisin izin vermemesi üzerine trafik akışının sürdüğü yolda basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Yek deyne me heye azadiya Rêber e" pankartı açılırken, sık sık "Biji serok Apo", "Kahrolsun 9 Ekim komplosu", "Baskılar bizi yıldırımaz" sloganları atıldı. Açıklamaya BDP Kayapınar İlçe Başkanı Erkan Erenci, Kayapınar Belediye Başkanvekili Mahmut Dağ ile çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada slogan atan bir öğrenciye polisin, "Senin ne işin var burada? Derste olman gerekmiyor mu?" demesi dikkat çekti. Kitlenin etrafı polis ve TOMA'lar ile çevrilirken, kitle adına konuşan BDP Kayapınar İlçe Başkanı Erkan Erenci, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın bundan 14 yıl önce "uluslararası bir komplo" ile Suriye'den çıkarıldığını vurgulayarak, bu "komplonun" boşa çıktığını kaydetti. Konuşmanın ardından kitle 5 dakika oturma eylemi yaptı.

YENİŞEHİR

BDP Yenişehir İlçe Örgütü'nün, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye'den 9 Ekim 1998 yılında çıkarılışının yıldönümünü protesto etmek amacıyla düzenlediği yürüyüş ve basın açıklamasının ardından eylemciler ve polisler arasında çatışma çıktı. Yenişehir Eşit ve Özgür Yurttaş Derneği önünde bir araya gelen ve aralarında BDP Yenişehir İlçe Başkanı Nihat Yıldız ve Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu'nun da bulunduğu yüzlerce yurttaş Şehitlik Dörtyol mevkiine doğru yürüyüşe geçti. "Biji serok Apo" ve "Be serok jiyan nabe" sloganlarının atıldığı yürüyüş sırasında "Biratî û aşitiya gele Kurd ü Tirk bi azadiya Rebêr Apo ye" yazılı pankart açıldı. Yürüyüşün ardından açıklamayı yapan BDP Yenişehir İlçe Başkanı Nihat Yıldız, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışının yıldönümünü lanetlediklerini ifade etti. 9 Ekim tarihini "komplo" olarak değerlendiren Yıldız, PKK Lideri Öcalan üzerinde bir yılı aşkındır devam ettirilen tecrit politikasının derhal sonlandırılmasını talep etti. Açıklamanın ardından önlem alan polisler ile kitle arasında çatışma çıktı. Gaz bombası ile kitleye müdahale eden polislere, kitle havai fişek ve molotofkokteyliyle karşılık verdi. Çatışma sırasında ismi öğrenilemeyen bir genç gözaltına alındı. Ara sokaklarda başlayan çatışmalar uzun süre devam etti.

ERGANİ

Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'nde, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye'de çıkarılışının yıldönümü nedeniyle BDP İlçe binası önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya BDP Ergani İlçe Başkanı Mehmet Yergin, Ergani Belediye Başkanı Fesih Yalçın ve BDP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda yurttaş katıldı. Burada konuşan BDP Ergani İlçe Başkanı Mehmet Yergin, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılmasını kınayarak, "Bu komplo işbirlikçi, emperyalist güçlerin makyajlayıp halka sunmasıdır. Suriye'deki olaylar da gösteriyor ki bu tür durumlar halkın yararına olmayan kan ve gözyaşından başka bir şey değildir" dedi. Açıklamanın ardından kitle, "Bê serok jîyan nabe" sloganı eşliğinde eylemine son verdi. Açıklamanın ardından bir grup, Ergani İstasyon Mahallesi'nde bulunan Kaymakamlığa bağlı SODES Eğitim Merkezi'ne molotofkokteyli attı. Polislerin olay yerine gelmesiyle birlikte gençler ile polis arasında çatışma çıktı. Çatışmanın sürdüğü sırada Sur Dershanesi'ne de molotofkokteyl ve havai fişekler atıldı. Grup daha sonra kısa süreliğine Çermik karayolunu trafiğe kapattı.

KIZILTEPE

BDP Kızıltepe İlçe Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışının yıldönümü nedeniyle Çeçen Mezarlığı'na yürüyüş yapmak istedi. Yürüyüş yapan kitle polisin engeliyle karşılaştı. Kısa süreli devam eden tartışmanın ardından kitle, Özgürlük Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya BDP Kızıltepe İlçe Başkanı Zeyyat Ağaoğlu, Kızıltepe Belediye Başkanvekili Haşim Baday, MEYADER, KURDİ-DER ve çok sayıda yurttaş katıldı. Burada açıklama yapan Ağaoğlu, 9 Ekimle "komplo" girişiminin başladığını ve 15 Şubat'ta İmralı süreci ile devam ettiğini belirterek, "14 yılını dolduran bu esaret koşulları, tamamen insanlık dışı uygulamalar ve işkencelerle dolu yıllar olmuştur. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan şahsında Kürt halkının açığa çıkan özgürlük iradesini kırma, özgürlük hareketini imha ve tasfiye etme girişimleri bitirme amacı taşımaktaydı. Bu çabaların girişimlerin sonuç vermediği bütün yönleriyle ortaya çıkmıştır" dedi. Açıklama 10 dakikalık oturma eylemi ile sona erdi.

DERİK

Mardin'in Derik İlçesi'nde, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışının 14. yıldönümü yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi. Sabah saatlerinden itibaren BDP Derik İlçe binasına siyah bez asılırken, BDP binası önünde bir araya gelen BDP İlçe Yöneticileri, Derik Belediye Başkan Vekili Doğan Özbahçeci, MEYA-DER üyelerinin de bulunduğu yüzlerce yurttaş, Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca kitle sık sık "Bê serok jiyan nabe", "Kahrolsun 9 Ekim komplosu" ve "Bijî serok Apo" şeklinde slogan attı. Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklamasını yapan BDP Derik İlçe Başkan Yardımcısı Mahmut Mercen, Kürt halkı ve kurumları olarak "9 Ekim komplosunun" 14. yılında "komployu" bir kez daha nefretle kınadıklarını belirterek, "Bu komplo her ne kadar Sayın Abdullah Öcalan ve halkımızın onurlu direnişi sayesinde boşa çıkartılmışsa da, komplo halen farklı yöntemlerle sürdürülmeye çalışılmaktadır" dedi. Komplonun asıl hedefinin Kürt özgürlük hareketi ve demokratik kurumlarını bitirmek olduğunu belirtti. Açıklamadan sonra kitle 5 dakikalık oturma eylemi yaparak, eylemini bitirildi.

SİİRT

BDP Siirt İl Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışının 14. yıldönümüne ilişkin BDP İl binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama öncesinde TOMA, akrep, panzer gibi zırhlı araçların yanı sıra çok sayıda polis ile yoğun önlemin alınması dikkat çekti. Açıklamaya BDP İl Eş Başkanı Dilber Sevim, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz, BDP İl, İlçe ve belde yöneticileri, Barış Anneleri İnisiyatifi, MEYADER, TUHAD-DER, MKM, İHD yöneticileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Barış Anneleri İnisiyatifi üyelerince "Tecrit değil özgürlük, savaş değil müzakere" pankartı açıldı. Burada konuşan BDP İl Yöneticisi Remzi Ayhan, "komployu" kınadıklarını belirterek, AKP hükümetinin dört elle "9 Ekim komplosuna" sarıldığını söyledi. Açıklamanın ardından kitle sessiz bir şekilde dağıldı.

BATMAN

BDP Batman İl Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1998 tarihinde uluslar arası güçlerin baskısı ile Suriye'den çıkarılışının yıldönümüne ilişkin düzenlenmek istenen yürüyüş polislerce engellendi. Batman Belediyesi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi yürüyüşe geçmek üzere harekete geçti. Polisin yürüyüşe izin vermemesinin ardından yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından oturma eylemi yapıldı. Oturma eylemine geçen yurttaşlara polisler tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale etti. Polisin müdahalesine yurttaşlar, ses bombası, havai fişek ve taşlarla karşılık verdi. İl merkezinde başlayan çatışmalar ara sokaklara da yayıldı.

KOCAELİ

BDP Kocaeli İl Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışının yıl dönümü nedeniyle basın toplantısı düzenledi. İl binasında gerçekleştirilen toplantıya BDP Kocaeli ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Toplantıda konuşan BDP Kocaeli İl Başkanı Mehmet Alçınkaya, 9 Ekim tarihini Ortadoğu halkları için demokrasi, özgürlük ve eşitlik yürüyüşüne hukuk dışı bir müdahalenin tarihi olarak değerlendirerek, "Bütün güçlerin birliğiyle düzenlenen bu komploya Sayın Öcalan 14 yıllık duruşuyla gereken cevabı vermiş ve boşa çıkarmıştır. Kürt halkına 21. yüzyılda da dayatılmak istenen statüsüzlük ve sömürgeciliğe karşı çıkmıştır" dedi. AKP hükümetine aldatmacı ve oyalayıcı politikalardan vazgeçme çağrısı yapan Alçınkaya, "Kürt sorununun demokratik çözümü, barış ve kardeşlik için Abdullah Öcalan'ın özgürlük, güvenlik ve sağlık koşulları yerine getirtilmeli ve müzakerelerin devamı için şartlar sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

İZMİR

Ege Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu önünde bir araya gelen Demokratik Yurtsever Gençlik (DYG) üyesi üniversite öğrencileri, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışının yıldönümü olan 9 Ekim'i protesto etti. Açıklamanın yapıldığı alana, "Kürt halkı uluslararası komployu boşa çıkaracak", "Azadiya Öcalan azadiya me ye" dövizlerinin yanı sıra "9 Ekim komplosu ve görevlerimiz" ile "Komplonun ondördüncü yılı" başlıklı metinler asıldı. Ayrıca açıklamada sık sık, "Biji serok Apo" sloganları atıldı. Açıklama yapan öğrenciler, "PKK Lideri Abdullah Öcalan 9 Ekim 1998 tarihinde Suriye'den çıkarılması başlayan komplu, Öcalan 15 Şubat 1999 tarihinde Kenya'dan kaçırılıp İmralı'ya getirilmesinden sonra bir sistem haline gelmiştir" tespitinde bulanarak, "Uluslararası komplonun stratejik boyutu şöyledir: Önderimiz Abdullah Öcalan'ın fiziki ve ideolojik olarak imhasına dayanarak PKK'yi tasfiye etmek, PKK tasfiyesine dayanarak da Kürt soykırımını başarıya götürmek" ifadesini kullandı. Öğrenciler, "Önderlik-halk direniş birliği uluslararası komployu boşa çıkaran temel güç olmuştur" dedi. 9 Ekim'in 14 yılına girerken AKP'nin "Komployu" yenilemek için topyekun özel savaş konseptini tüm boyutlarıyla uygulamak istediğine dikkat çeken öğrenciler, "Kürt halkı komplonun 14. yılında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a özgürlük temelinde, mücadelesini kararlı ve güçlü bir şekilde zafere ulaştarıyor" dedi.

Açıklama, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim ile ilgili yaptığı değerlendirmenin ses kaydının dinlenilmesiye son buldu.

AYDIN

BDP Aydın İl Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan Suriye'den çıkarılışının 14. yıldönümü olan 9 Ekim'i protesto etmek amacıyla il binasında basın toplantısı yaptı. BDP il ve ilçe yöneticilerinin katıldığı açıklamada, basın metnini okuyan BDP Aydın İl Başkanı Osman Dağtekin, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın "Uluslararası bir komployla" Suriye'den çıkarılışının 14. yıldönümünde bu komployu bir kez daha büyük bir nefretle kınadıklarını ifade ederek, Öcalan'ın Suriye'den çıkarılarak tasfiye edilmek istendiğini ancak; Kürt halkının ve Öcalan'ın bu tasfiye karşısındaki kararlı duruşunun, komployu düzenleyenleri büyük bir hayal kırıklığına uğarttığını söyledi. 9 Ekim'in güncellenerek AKP eliyle sürdürülmek istendiğine dikkat çeken Dağtekin, " Sayın Öcalan üzerinde bir buçuk yıla yakın bir süredir ağırlaştırılmış tecrit olarak uygulanıyor. Bu tecritle aslında Kürt halkı ve siyaseti esir alınmaya çalışıyor. AKP zihniyeti ve destekçileri şunu iyi bilsin ki, Kürt halkı önderine ve haklı davasına sahip çıkacaktır " dedi. DİHA