Tasarı uyarınca; Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin,Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van belediyelerinbüyükşehir belediyesine dönüştürülecek.

Tasarının gerekçesinde, yönetim, planlama ve koordinasyon açısından belediye sınırı mülki sınır olacak biçimde optimal ölçekte hizmet üretebilecek güçlü yerel yönetim yapılarının varlığına ihtiyaç duyulduğu vurgulanarak, “Büyükşehir olmayan 52 ilde, nüfusu 2000’nin altındaki belde belediyelerinin tüzel kişiliğine son verilmektedir.

Yeni ilçeler
Hazırlanan tasarının getirdiği düzenleme çerçevesinde 56 milyon vatandaşımız büyükşehir belediye sınırları içinde yer alacaktır” denildi. Tasarıyla; 29 il özel idaresi,  bin 591 belde belediyesi ile 16 bin 82 köyün tüzel kişiliği sona erecek. Büyükşehir sınırlarındaki beldeler mahalleleriyle, köyler ise mahalle olarak ilçe belediyelerine katılacak.
Tasarıyla bazı yerleşim yerleri de ilçe olarak birleştirilecek. Aydın’da Efeler; Balıkesir’de Karesi, Altıeylül ve Altınoluk; Denizli’de Merkezefendi ve Pamukkale; Hatay’da Antakya, Defne, Arsuz; Manisa’da Şehzade, Yunusemre; Kahramanmaraş’ta Dulkadiroğlu, Önikişubat; Mardin’de Artuklu; Muğla’da Menteşe, Seydikemer; Tekirdağ’da Süleymanşah, Kapaklı, Ergene; Trabzon’da Yavuzselim; Şanlıurfa’da Eyyübiye, Maliliye, Karaköprü; Van’da Tuşba ve İpekyolu ilçeleri kurulacak.

Özel bütçe
Hizmetlerin verimliliğini artırmak, kaynakların yerinde kullanımını sağlamak, hizmetteki aksamalara engel olmak, denetim alanındaki boşluğu doldurmak, afet ve acil yardım hizmetlerini yürütmek gerekçesiyle, büyükşehir belediyesi bulunan 29 ilde, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezleri kurulacak.Bu merkezler özel bütçeli olacak. Bu kurumlar, büyükşehir belediyelerinde yapılacak yatırımların organizasyonundan sorumlu olacak. Bu merkezler, adli ve askeri teşkilat dışındaki tüm birimler hakkında rapor hazırlayacak.
Vatandaşlara spor malzemesi
Tasarıyla tahsil edilen otopark gelirleri büyükşehir belediyesine devredilecek, bu gelirler otopark inşası dışında kullanılmayacak ancak amatör spor kulüplerine malzeme yardımı ile nakdi yardım yapabilme imkanı sağlanacak. Belediyeler tarafından, uluslararası alanda başarı gösteren sporcular ile onları yetiştiren teknik yönetici ve antrenörlerine ödül verilebilecek. Büyükşehir belediyeleri vatandaşlara spor malzemesi dağıtabilecek. Belediye ve bağlı idareler, meclis kararıyla mabetlere indirimli bedelle ya da ücretsiz olarak içme ve kullanma suyu verebilecek. Tasarıya konan madde ile ibadet amaçlı bina inşaatı ve bakımı da büyükşehir belediyeleri tarafından yapılabilecek.
Bu maddede bir değişiklik yapılmadığı takdirde, belediye hizmetlerinden devletçe tanınan ibadethaneler yararlanacak. Vali ve büyükşehir belediye başkanlarına diplomatik pasaportverilecek. Mahalli idare birliklerinin taşıtlarına vergi muafiyeti getirilecek.

MİLLİYET