CHP, kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim yasasının iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

CHP, kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim yasasının iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Tarhan, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, kamuoyunda 4+4+4 düzenlemesi olarak bilinen kademeli 12 yıllık eğitim sisteminin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne geldi. İptal başvurusunun ardından gazetecilere açıklama yapan Tarhan, “Yasa eğitimde fırsat eşitliğini yok edecek ve yoksul kız çocuklarını evlenmeye, erkek çocukları çıraklığa zorlayarak onların geleceğini çalacak, din istismarını özendirecek, ülkenin geleceğini ortaçağ anlayışına güdümleyecek, eğitimi bir talan alanına çevirecek, Türk halkını
ayrıştıracak, kutuplaşmayı derinleştirerek barış duygusunu köreltecek bir yasadır” ifadelerini kullandı.

Tarhan, düzenlemenin yasalaşma sürecinin ise “adeta sivil diktanın belgesi niteliğinde” olduğunu iddia ederek, “Demokrasinin unsurlarından olan muhalefet-iktidar dengesi bu süreçte sürdürülemez ve katlanılamaz ağırlıkta bozulmuş, Eğitim Komisyonu salonu tarihe geçecek bir ring alanına dönüştürülmüş, o gün yüce Meclis’i kaba güç yönetmiş ve egemen olmuştur. O gün ülkemizin yasama enerjisi bu kaba güçle tüketilmiştir. Yasa, yasalaşma sürecinde yaşanan sayısız İçtüzük ve eylemli İçtüzük ihlalleriyle esası

etkileyecek ağırlık ve önemde bir şekil sakatlığıyla maluldür. Bu yasa eğitimi de tıpkı yargı gibi sadece kendine bir hizmet aracı olarak gören patolojik bir zihniyetin ürünü olan ve geleceğimiz olan gençlerin özgür iradelerini zincirleyen, demokratik ve laik hukuk devletini tahrip eden talihsiz bir girişimdir” şeklinde konuştu.

“Bu yasa bu ülkenin, iktidar kadar, muhalefetin de ülkesi olduğunu unutanların yasasıdır” diyen Tarhan, “Ortak ulusal sorunlarla ilgili temel yasalarda, denenmeye değer uzlaşma arayışını, sorun çözücü ve barışçı yöntemleri dışlayan kaba gücü, diktatöryal yöntemleri egemen kılan bir yasadır. Geleceğimize olumsuz etkileri ve kriz üretkenliği ile iç barışı ve demokratik parlamenter rejimi bozucu karakter taşıyan yasanın tüm parlamenter kural ve teamüllere aykırı olarak yürürlük kazanması, aslında anayasal

düzenin askıya alınmasıyla eşdeğerdir. Yasa bu haliyle dava sonuna kadarki kısa sürede dahi içinden çıkılması kolay olmayan sorunlar yaratacak karakterdedir. Niteliği, içeriği ve kabul yöntemi demokratik parlamenter rejim, Anayasal düzen ve Meclis iç hukuku bakımından yaşamsal derecede önem taşımaktadır” açıklamasında bulundu.

Yapım sürecinde Anayasa ihlalinin söz konusu olduğunu ifade eden CHP Grup Başkanvekili Tarhan, “Şekil bakımından sonuç oylamayı etkileyen, esası etkileyen bir süreç söz konusu, o yüzden şekil bakımından Anayasa’ya aykırılığı ve iç tüzük hükümlerine aykırılığı nedeniyle bugün başvurumuzu yaptık” diye konuştu.

Emine Ülker Tarhan ayrıca “Yürürlüğün durdurulması ve şekil bakımından iptali talebimiz oldu” açıklamasını yaptı.

anka