Şimşek, "Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi"nin tanıtımı dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, amaçlarının vatandaşların kira beyannamesi verirken işini kolaylaştırmak, beyanname verme maliyetini en aza indirmek, elektronik ortamda beyannameleri alabilmek, vergi tabana yayılması olduğunu söyledi.

Sistemin ilk defa mükelleflerin mükellefiyetlerini kolay bir şekilde, en düşük maliyetle yerine getirebileceği bir adım olacağını söyleyen Şimşek, sistem ile ilgili tebliğin Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlattı.

Şimşek, sistemin 1 Mart'tan itibaren uygulamaya konulmuş olacağını kaydetti.

Şimşek, sistemle, kira beyannamesi veren vatandaşların bu yükümlülüklerini yerine getirmelerinin oldukça kolaylaştırılacağını, basitleştirileceğini ifade ederek, verginin tabana yayılmasının çok önemli bir hedef olduğunu ve bu hedefe ulaşmak için önemli bir adım atılmış olacağını söyledi.

Bakan Şimşek, şöyle devam etti:
"Bu adımla, doğrudan vergilerin payını artırmaya çalışacağız. Önümüzdeki dönemde, Gelir İdaresi Başkanlığı kolaylaştırıcı, beyanname vermenin maliyetini düşürücü adımlar atabilecek. Muhasebeci, mali müşavir arkadaşlar kusura bakmasınlar, biz özellikle küçük mükelleflerimize, küçük ölçekli işletmelerimize, bireysel mükelleflere hizmet odaklı çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Amacımız, proaktif bir şekilde elimizdeki verileri mükellef aleyhine değil, mükellefin yükümlülüklerini yerine getirmede kullanmak için özen gösteriyoruz. Eskiden mükellefe ilişkin veriler, vergi incelemeleri için kullanılıyordu. Şimdi elimizdeki veriler, mükelleflerimizin yükümlülüklerini yerine getirmede yardımcı olmak için kullanılıyor."

"Mükellef, doğruysa onaylar"

Maliye Bakanı Şimşek, sistemle, "kira beyannamenizi biz hazırladık, siz onaylayın" dediklerini ve beyanın esas olduğunu söyledi.

Verileri veri ambarından derleyip, bilgileri kullanarak beyannameyi doldurup mükellefe göndermenin hiçbir şekilde nihai bir durum olmadığının altını çizen Şimşek, "Beyanname esastır. Mükellefimiz verilere bakar, doğruysa onaylar, değilse doğrulatır" dedi.

Kayıtdışı ile mücadelenin çok önemli bir hedef olduğunu da belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Daha önce 750 binin biraz üzerinde mükellefe mektup göndereceğimizi açıklamıştık. Fakat Gelir İdaremizin tapudan, posta idaresinden, bankalardan son aldığı veriler çerçevesinde, 1 milyon 200 bin mükellefimize mektup gönderilmeye başlandı. Gelir İdaresi Başkanlığı, mektup gönderiyor, bunun içinde önceden hazırlanmış bilgi seti de var.

Amacımız, vatandaşlarımızın kira beyannamesi verirken işini kolaylaştırmak, beyanname verme maliyetini en aza indirmek, elektronik ortamda beyannameleri alabilmek, verginin tabana yayılması. Kayıtdışı ile mücadelenin başarılı olması anlamında atılmış önemli bir adım.

Henüz tapu idaresi ile tamamen elektronik ortamda bir veri alışverişi içinde değiliz. Tapu İdaresinin söylediği kadarıyla, Haziran sonu itibariyle elektronik ortamda tam bir entegrasyon süreci tamamlanmış olacak. Tapu ile bu entegrasyonun sağlanması, önümüzdeki dönemde beyanname anlamında, verginin tabana yayılması anlamında daha önemli mesafeler katetmiş olacak."

Bakan Şimşek, Maliye Bakanlığı olarak, proaktif bir yaklaşım içinde olduklarını da kaydederek, mükelleflere yükümlülüklerini hatırlattıklarını ve yükümlülüklerini yerine getirmek için her türlü desteği verdiklerini sözlerine ekledi.
AA