12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştirenlerden dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Org. Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasına devam ediliyor. Ancak darbe döneminde yaşanan acıların izleri hâlâ taze. Bu acıları yaşayanlardan biri de Adnan Madak.

    Darbe öncesinde ‘Bahçelievler katliamı’nın faili olarak yakalanan ve 16 yaşında olduğu için çocuk mahkemesinde yargılanan Madak bugün 50’sine girdi ancak davası aynı mahkemede devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Ankara 1. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkan Adnan Madak, 12 Eylül dönemindeki bir saldırıda üç yerinden kurşunlandı. İki kurşun bacağına isabet etti, bir kurşun da sırtına saplandı. Madak, bu kurşunu tam 32 yıldır sırtında taşıyor.

    Madak’ın verdiği bilgilere göre olay, MHP İstanbul Bahçelievler İlçe Başkanlığı’nda meydana geliyor. Bakırköy’de bulunan teşkilat binasının altındaki kafede oturan Madak ve arkadaşları, silahlı saldırıya uğruyor. Aynı anda binanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulunan karakola saldırı düzenleniyor. İki araçla sol görüşlü bir grup tarafından yapılan saldırıda, 19 kurşun isabet eden Haluk Kaçan hayatını kaybediyor. Adnan Madak’a da ikisi bacağına biri sırtına olmak üzere toplam üç kurşuna hedef oluyor. Ancak sırtındaki kurşun, omurilik bölgesine çok yakın olduğu için ‘felç ve hayati tehlikesi var’ diye alınmıyor.

    Madak, Mamak Cezaevi’nde gördüğü işkenceler sebebiyle vücudunda kalıcı izler kaldığını ifade ediyor. İki buçuk metrekarelik bir alanda 5 sene kaldığını anlatan Madak, Avrupa İnsan Hakları heyetinin, koğuşuna ‘insan yaşayamaz raporu’ verdiğini kaydediyor. 1995’te askerliğini jandarma komando olarak Mardin Dargeçit’te yapan Adnan Madak, kimsenin o dönemki hadiseleri yaşamasını istemediğini söylüyor: “Şimdi aynı hadise Güneydoğu’da. Vatandaş ile teröristi aynı kefeye koyduğun takdirde terörü bitiremezsin. Orada da mücadele verdik. ‘Vatani görevimiz’ dedik yaptık. Ama tavsiyem, kimsenin o dönemdeki hadiseleri yaşamaması.”
EMRULLAH BAYRAK - ANKARA-ZAMAN