12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren'in yargılanması için 2000 yılında ilk iddianameyi hazırlayan ve daha sonra meslekten ihraç edilen eski Savcı Sacit Kayasu, kansere yakalandı. Akciğer kanseriyle mücadele edip kemoterapi gören Kayasu, 'Haklı olduğum bir davada hala hakkımı vermiyorlar, mesleğe iademi bekliyorum. Bu ihraçtan dolayı kanser oldum.' dedi.

Adana eski Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu, 12 Eylül 1980 darbe mimarı Kenan Evren hakkında iddianame hazırlayıp, 12 Eylül yöneticilerinin yargılanmasını isteyerek tarihe adını yazdırmıştı. Önce kınama cezası alan Kayasu, daha sonra görevinden uzaklaştırıldı ve 2003'te meslekten ihraç edildi. Daha sonra AİHM'ye başvurdu ve kazandı.

'KEMOTERAPİ GÖRÜYORUM'

Kayasu'nun iddianamesi 2000'de kabul edilmese de, 2010'daki referandumla birlikte Anayasa'daki darbenin sorumlularının yargılanmasını engelleyen Anayasa'nın geçici 15. maddesinin yürürlükten kaldırılmasıyla, Evren ve Tahsin Şahinkaya yargılandı ve rütbeleri sökülerek müebbet hapse mahkum edildi. Darbeciler yargılandı fakat ilk iddianameyi hazırlayan Kayasu hala mesleğine dönemedi, dahası Kayasu Akciğer kanserine yakalandı.

Kemoterapi gördüğünü belirten Kayasu, 'Bu ihraçtan dolayı kanser oldum. Üzüntü insanı ne hale getiriyor biliyor musunuz? Benim çektiğimi kim biliyor? Ben yalnız sağlığımı değil, her şeyimi kaybettim. 3 yıl kimse kapımı çalmadı. Kulaklarım sesleri unuttu. Kulaklıkla duyabiliyorum. Ümidim vardı, AİHM'den karar alana kadar 8 yıl boyunca kansere yakalanmadım. Davayı kazandım buna rağmen mesleğe geri alınmayınca üzüntüden kanser oldum. Allah kimsenin başına vermesin. Ama haklı olduğum davada hala hakkımı vermiyorlar. Olacak şey mi?' ifadelerini kullandı.

'ADALET YERİNİ BULMADI'

Adaletin tam yerini bulmadığını söyleyen Kayasu, '12 Eylül darbesini sadece bu kişiler yapmadı. O kişilerin haricinde alt kademede bir sürü subay, onun haricinde bu darbeye yardım eden bir sürü sivil vardı. Bir de bunun darbe sonrası var. 1983 yılına kadar sıkıyönetim devam etti. Dolayısıyla o dönemde olan bütün olaylar, faili meçhuller dahil hepsinin sorgulanması, yargılanması lazım. Ancak ondan sonra adalet yerini buldu diyebiliriz' dedi.

MESLEĞE İADE İÇİN BEKLİYORUM

Uğradığı haksızlık karşısında özür beklediğini dile getiren Kayasu, 'Aynı zamanda mesleğe iademi bekliyorum. Beni alın diyorum. Kendi isteğimle emekli olduğumu söylüyorlar. İstediğimle değil, zoraki emekli oldum. Siz

beni ihraç ettiniz, yapacak başka bir şey kalmamıştı. Ne yapsaydım?' sözlerini kullandı.

AÇTIĞIM DAVADAN FAYDALANAMADIM

Kayasu, 'Benim mesleğe iade edilmem ve özlük haklarımın tarafıma ödenmesi gerekirdi. Nitekim Ferhat Sarıkaya hem mesleğe alındı hem de özlük hakları iade edildi. Halbuki davayı ben açtım. Açtığım davadan faydalanamadım. Benim durumumu bilmeyen kimse yok' ifadeleri ile durumunu anlattı.



http://yenisafak.com.tr/gundem-haber/beni-kanser-ettiler-27.06.2014-661836?ref=manset-6