Mahkûmların, kendilerini geliştirmeleri ve bir beceri elde edebilmeleri için büyük çaba sarf ediliyor. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye'de 12 bin hükümlü, eğitimini cezaevinden sürdürüyor. Mahkumlara imkânlar ölçüsünde derslerinde başarılı olabilmeleri için etüt eğitim de veriliyor. Cezaevlerinde bulunan kütüphaneler belli saatlerde ders çalışabilmeleri için hükümlülere açılıyor. İsteyen mahkûmlara dışarıdan yardımcı kitapların temini sağlanıyor.

Eğitimini devam ettiren hükümlüler hem zamanlarını değerlendiriyor hem de diploma sahibi olarak normal hayatlarına döndüklerinde diğer hükümlülerden bir adım önde oluyor. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, 371 ceza infaz kurumunda bulunan mahkûmlardan bin 511'i Açık Öğretim Fakültesi'nde eğitim görüyor. Açık cezaevlerinde kalan 505 mahkûm örgün eğitim kurumlarına devam ediyor. 5 bin 74 mahkûm ise açık ilköğretimde eğitimini sürdürüyor. Açık öğretime lise seviyesinde devam eden mahkûm sayısı da 4 bin 917.

Mahkûmlar üniversite eğitiminde en çok önlisans programlarını tercih ediyor. Bir meslek sahibi olabilmek için muhasebe ve iklimlendirme bölümleri en çok rağbet görenler arasında bulunuyor. Lisans programında ise kamu yönetimi ve işletme bölümü öne çıkıyor. Hükümlülerin son yıllarda derslerinde başarıları da artıyor. Kalabalık koğuş sistemi yerine inşa edilen L ve T tipi ceza infaz kurumlarında 1'er, 3'er ve 8'er kişilik odalar bulunması hükümlülere daha rahat bir ders çalışma ortamı sağlıyor. Aralık 2010 sonu itibarıyla cezaevlerinde toplam 116 bin 340 kişi bulunuyor.

Zaman