Türkiye'deki özürlülerle ilgili araştırmanın sonuçlarına göre kaldırımlarda, yaya yollarında ve geçitlerde engeller bulunuyor. Her 100 özürlüden 66'sı, oturdukları alanların kendilerine uygun olmadığını ifade ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun 'Özürlülerin Sorun ve Beklentileri' araştırması ilginç sonuçları ortaya çıkardı. Ulusal Özürlüler Veri Tabanı'na kayıtlı özürlülerin yüzde 29,2'si zihinsel özürlü, yüzde 25,6'sı süreğen hastalığı olan özürlüler, yüzde 8,8'i ortopedik özürlüler, yüzde 8,4'ü görme özürlüler, yüzde 5,9'u işitme özürlüler, yüzde 3,9'u ruhsal ve duygusal özürlüler, yüzde 0,2'si dil ve konuşma özürlüler ve yüzde 18'i birden fazla özre sahip olanlardan oluşuyor. 100 özürlüden 58'i erkek, 41'i kadın.

HASTALIK SONUCU ÖZÜR

Kayıtlı olan özürlü bireylerin yüzde 56,8'inin özrü hastalık sonucu ortaya çıktı. Kayıtlı özürlülerin, özrünün ortaya çıkma nedenlerine bakıldığında, ikinci sırada yüzde 15,9 ile genetik veya kalıtsal bozukluk, yüzde 9,6 ile kaza ve yüzde 3 ile gebelikte/doğum sırasında yaşanan problemler yer aldı. Araştırmadan elde edilen verilere göre, özürlü bireylerin yüzde 38,4'ü sosyal yardımlardan düzenli olarak yararlanıyor. Kayıtlı olan özürlü bireylerin yüzde 27'si özürlü aylığından, yüzde 11,2'si ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nün ayni ve nakdi yardımlarından düzenli olarak yararlandıklarını anketörlere bildirdi. Kayıtlı olan özürlü bireylerin yüzde 55,7'si ağır fiziksel iş ve güç gerektirmeyen işlerde çalışmayı istiyor. Özürlüler ayrıca, sağlık problemleri nedeniyle çalışma zamanı içinde daha fazla kısa molalar kullanmayı, yüzde 27,6'sı ise yarı zamanlı işte çalışmayı talep etti. Kayıtlı olan özürlü bireylerin yüzde 85,7'si sosyal yardım ve desteklerin artırılmasını istedi.

SAĞLIK HİZMETİ

Kayıtlı olan özürlü bireylerin yüzde 77'si sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, yüzde 40,4'ü bakım hizmetlerinin iyileştirilmesi ve yaygınlaştırılması, yüzde 28,7'si iş bulma imkanlarının artırılması isteğinde bulundu. - ANKARA (Cihan Haber Ajansı)