AYM son olarak Muş Sulh Ceza Mahkemesi’nden 6352 sayılı kanunun geçici 2. maddesinin iptali için gelen başvuruyu, ÖYM’lerle ilgili bölümü daha ilk aşamada bir daha incelemeye gerek görmeden reddetti.

RAPORTÖR RAPORU: RET
AYM yarın sadece Muş Sulh Ceza Mahkemesi’nin baktığı elektrik hırsızlığı davasında, geçici 2. maddenin bu suçtan ceza alanların altı ay içinde zararı ödemeleri halinde ceza verilmeyeceği, elektrik, su, doğalgaz hırsızlığı başta ilgili suçlardan dolayı açılan ve temyiz aşamasında bulunan dosyaların hükmü veren mahkemeye gönderileceği düzenlemesinin iptali istemini görüşecek. AYM raportörü de bu düzenlemenin anayasaya aykırı olmadığı ve iptal isteminin reddi yönünde rapor verdi. AYM Kanunu’na göre mahkemeler sadece baktıkları davayla ilgili kuralları Yüksek Mahkemeye iptal talebiyle taşıyabiliyorlar. AYM’nin raportör raporu daha önceki kararları ışığında Muş Sulh Ceza’nın başvurusu üzerine ret kararı vermesi bekleniyor.

AYM ESASTAN REDDETMİŞTİ
3. yargı paketi olarak bilinen 6352 sayılı kanunla ÖYM’ler kaldırılmıştı. Ancak geçici 2. maddeyle ÖYM’lerin ellerindeki davalar bitene kadar görevlerinin devamları sağlanmıştı. 5 Temmuz 2012’den sonra Balyoz, Şike ve Ergenekon gibi pek çok dava geçici 2 nedeniyle ÖYM’lerce karara bağlamıştı. TBB Başkanı Feyzioğlu da ÖYM’lerin kaldırılması ve bu mahkemelerin verdiği kararların görev yönünden bozulmasıydı. TBB’nin bu teklifi Adalet Bakanlığı’nca inceleniyor. AYM’nin gündemine gelen Muş Sulh Ceza Mahkemesi’nin baktığı davayla ilgili geçici 2’yi mahkemeye taşıması kamuoyuna yansıdı. AYM başvuru yarın ÖYM fıkraları dışında kısmen görüşecek.
AYM geçen Temmuz’da da ÖYM’lerin önlerindeki davalar bitene kadar görevde kalmalarına ilişkin 4,6 ve 7. fıkraların iptal istemini anayasaya uygun bulmuş ve esastan reddetmişti. Reddedilen bir konuyla ilgili on yıl süreyle iptal davası açılamayacağı kuralı nedeniyle mevcut ÖYM’lerin kapısına iptal kararıyla kilit vurulmasının yolu da kapandı. Ancak, Feyzioğlu’nun önerdiği gibi tek maddelik bir yasayla geçici 2 kaldırılırsa, ÖYM’ler kalkmış olacak.

Hürriyet