İSTANBUL- İstanbul’un Karaköy, Galata ve Beyoğlu semtlerinde son 10 gün içinde 150’ye yakın apart otelin, işletme ruhsatları bulunmadığı gerekçesiyle kapatıldığı öğrenildi.

Taraf'tan Ayfer Çalıkıran'ın haberine göre; Başbakan Erdoğan’ın öğrenci evlerine ilişkin tepki çeken açıklamalarından sonra bu uygulama da tepkiyle karşılandı. Karaköy’de apart otel sahibi olan bir işletmeci kapatmaların baskın şeklinde yapıldığını ve müşterilere ait eşyaların sokağa bırakıldığını belirtti.

Ev Turizmi Derneği Başkanı Ali Danış, konuyla ilgili olarak Başbakan’ın “Kişilerin müstakil özel evlerinde bir farklı kız, bir farklı genç ikisinin aynı evde kalması ne denli acaba uygun olabilir? Ama eğer bir yasal düzenleme yapılması gerekiyorsa, biz konuyla ilgili yasal düzenlemeyi de yaparız. Şu anda valiliklerin bu konuda İnisiyatifleri varsa, bu inisiyatifleri de kullanması gerekir” şeklindeki sözleriyle doruğa çıkan tartışmalar konusunda şunları dile getirdi: “Birden bire bir ahlak tartışması başladı evlerin günlük kiraya verilmesi ve hatta saatlik kiraya verilmesi. Biz kendi içimizde bu standardı oluştururken en az 2 günlük kiralama yapılmasını gerek görüyoruz. Standartları oluşturmaya ve denetimleri yapmaya gönüllüyüz. Konaklama tesisi olarak standartlandırma meselesinde yetkililerle birlikte konuyu halletmek istiyoruz.”



BAŞBAKAN’A ŞİKAYET
Danış, özellikle muhafazakâr kesimin yaşadığı semtlerden üst üste şikâyetler yapıldığı yönünde bilgiler aldığını belirtti. Danış, bu yüzden Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın da Başbakan’a şikâyet edildiğini belirtti. Danış’ın konuya ilişkin ifadeleri şöyle: “Benim edindiğim bilgi şu yönde: Özellikle muhafazakâr kesimin oturduğu semtlerde özellikle Tophane ve Galata arası bölgelerde belli insanların çok rahatsızlık duyup üst üste şikâyette bulunması söz konusu. Hatta belediye ile resmî olmayan yetkili kişilerle yaptığım görüşmede şu söylendi: ‘Şikayetlerden sonra biz uzun süre müsama gösterdik, ancak bizi de doğrudan aşıp bu şikayetler doğrudan Başbakanlığa götürüldü ve belediye başkanımızı da başbakana şikayet ettiler dediler.”

“RUHSATSIZLAR KAPATILDI”
Otellerin keyfi olarak kapatıldığı iddilarına karşın Beyoğlu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü yetkilileri sadece ruhsatsız otellerle ilgili işlem yapıldığını söyledi.

Önceki gün yapılan incelemeler sonrası bir grup otelin daha sakin ve olaysız şekilde kapatıldığı bilgisini veren yetkililer, Hürriyet'e yaptıkları açıklamada “Söz konusu otellere gerekli uyarılar belirli dönemlerde yapıldı. Şartları sağlamazlarsa kapatmak zorunda kalacağımızı bildirdik. Ancak ruhsat konusunda gerekli işlemleri yapmadılar. Bunun neticesinde de yasalar çerçevesinde yaklaşık 20 oteli kapatmak zorunda kaldık” dedi.

Yetkililer “Kapatma tamamen Belediye kararı ile mi gerçekleşti, yoksa Turizm Bakanlığı talabiyle mi gerçekleşti sorusuna ise, “Bu konuda bir açıklama yapamayız” cevabını verdi.

CHP: FIRSATÇILAR DEVREDE
CHP Genel Başkanı Yardımcısı Gürsel Tekin ise, Başbakan Erdoğan’ın öğrenci evleri üzerinden başlattığı tartışmayı fırsata dönüştürmek isteyen bazı kamu görevlilerin ortaya çıktığını söyledi. Tekin, “Baskınlar hangi amaca hizmet ediyor? İstanbul’un rant haritasının en özel yerinde bulunan işletmelere baskınlar mülklerin el değiştirmesinin bir aracı olarak mı kullanılmak isteniyor. Gezi Olayları sırasında işletme sahiplerinin üstlendikleri rol nedeniyle, intikam mı alınmak isteniyor” dedi.