Bu kişilerin gelir durumunda değişiklik olduğu, geliri hakkında yanlış beyanda bulunduğu veya sahte belge verdiğini tespit eden Bakanlık, yapılan fazla ödemeleri geri istedi. Özürlü ailelerine kolaylık sağlamak için ise düzenleme yaptı. Gelir ölçütünün aşılması nedeniyle yapılan geri ödeme taleplerinde istenen rakam, ölçüt miktarının aşıldığı kadarı ile sınırlı tutuldu.

KONU MECLİS'E TAŞINDI

Konu MHP Mersin Milletvekili Ali Öz tarafından verilen yazılı soru önergesi ile meclis gündemine taşındı. Öz, birçok ailenin gelir düzeyinin hizmetten yararlanma kriteri olan net asgari ücretin 2/3'ünün çok az üzerinde olduğunu belirtti. Geri ödeme istenen bu ailelerin ekonomik ve psikolojik çöküntü yaşadıklarını vurguladı. Bu uygulamanın kaldırılıp kaldırılmayacağını sordu.

İŞLEM YAPMAK ZORUNLU

Önergeyi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin cevaplandırdı. Şahin, Türkiye genelinde Mart 2012 itibariyle evde bakım hizmeti kapsamında geri ödeme çıkarılan kişi sayısının 10 bin 174 olduğunu söyledi. Şahin, Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin yönetmeliği adres gösterdi. Bakıma muhtaç özürlünün veya yasal temsilcisinin bakmakla yükümlü oldukları bireylerin sayısı ve gelirlerindeki değişiklikleri bildirmek zorunda olduklarını kaydetti. Bakan Şahin ayrıca, geliri hakkında yanlış beyanda bulunan, sahte belge veren, bakıma muhtaç özürlünün vefat etmesi durumunda bildirmeyenler hakkında da mevzuat hükümlerince işlem yapılmasının yasal zorunluluk olduğunu kaydetti.

KALDIRMA YOK YUMUŞATMA VAR

Geri ödeme uygulamasının kaldırılmasına yönelik bir çalışmaları bulunmadığı ifade eden Bakan Şahin, 12 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanunla ödeme miktarını azaltıcı ve geri ödemeleri kolaylaştırıcı bir yasal düzenleme yapıldığını hatırlattı. Söz konusu düzenlemede geri ödemelerin oluşmasını önlemeye yönelik tedbirlerin de yer aldığını vurguladı.

376 BİN 553 KİŞİ YARARLANIYOR

Bakanlık özürlü kişilerin yaşamlarını öncelikle bulundukları ortamda sağlık, huzur ve güven içinde sürdürmesi, ihtiyacı olanların geçici veya sürekli bakım altına alınması için evde bakım hizmeti projesini başlattı. Evde bakım hizmeti kapsamında Haziran 2012 ayında 376 bin 553 özürlüye ödeme yapıldı. Yapılan ödeme miktarı ise 2012 yılı ilk 5 ayı için 1 milyar 377 milyon 603 bin 202 lira olarak gerçekleşti.

ÇETİN ÇİFTÇİ - BUGÜN GAZETESİ